DSU:"Traian Băsescu începe seria atacurilor, dezinformând populaţia prin prezentarea unui Fake News"

J.P.
Miscellanea / 12 noiembrie 2020

"Traian Băsescu începe seria atacurilor, dezinformând populaţia prin prezentarea unui Fake News"

Ca urmare a atacurilor fostului preşedinte al României, Traian Băsescu la adresa secretarului de stat, şeful DSU, dr. Raed Arafat şi a instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă, aflate în coordonare, DSU a făcut următoarele precizări:

"Fostul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, începe seria atacurilor, dezinformând populaţia prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timişoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a muta pacienţii, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impuneau acestora. Precizăm opiniei publice dar şi fostului preşedinte că la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timişoarei şi nici NU existat o informare în acest sens.

Subliniem faptul că transferul între două unităţi sanitare se poate realiza şi fără implicarea CNCCI sau DSU, situaţie întâmplată la nivelul Timişoarei, unde responsabilitatea trebuia concentrată pe comunicarea celor două spitale, iar mai apoi sesizarea ISU Timiş şi Serviciul de Ambulanţă Timiş, în vederea preluării şi transportării pacienţilor de la o unitate sanitară la alta.

Totodată, pe această cale dorim să reamintim atât opiniei publice cât şi domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României de repercusiunile pe care le-a avut decizia de tăiere a salariilor din perioada 2010-2011, în sectorul medical, deşi ministrul sănătăţii de atunci şi subsecretarul de stat au avertizat in mod repetat că această decizie ar putea prefigura un exod al medicilor specialişti, rezidenţi de ATI, urgenţă, radiologie, etc., situaţie care s-a şi întâmplat, asistând la o lipsă masivă de personal medical de specialitate, cu care azi, în 2020, ne confruntăm.

Date fiind încercările permanente de discreditare a acţiunilor întreprinse de şeful DSU în gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum, cazul Apuseni, Siutghiol, Colectiv, considerăm imperios necesar în a explica încă o dată opiniei publice dar şi celor care de-a lungul timpului au insistat/ insistă în a dezinforma cetăţenii, următoarele:

Cazul Apuseni - 2014

În anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic amintim faptul că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu exista, iar dr. Raed Arafat îndeplinea funcţia de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Sănătăţii, neavând competenţa în rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a acţiunilor de Căutare-Salvare în munţi. Mai mult de atât, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era în ţară. În decursul anilor, chiar şi astăzi, o parte a presei dar şi alte persoane publice au continuat seriile de dezinformări, chiar dacă în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa definitivă a demonstrat faptul că dr. Raed Arafat, NU este vinovat.

Ca urmare a tragicului eveniment, astăzi, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a consolidării permanente a sistemului integrat de urgenţă, instituţiile cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă, aflate în coordonare, au fost pregătite în ultimii ani în acest scop al salvării cetăţenilor, dovada fiind sutele de exerciţii, intervenţii, unde cu sprijinul comun al IGSU, Inspectoratului General de Aviaţie, Salvamont au reuşit să salveze oameni aflaţi în situaţii extrem de delicate, în misiuni dintre care cele mai complexe.

Cazul Siutghiol - 2015

În anul 2015, Raed Arafat, în urma tragicului eveniment din Constanţa, conform celor relatate de o parte a presei dar şi a anumitor

persoane publice, a fost "vinovat" de faptul că sistemul de urgenţă condus de şeful DSU nu a reuşit să salveze victimele din Lacul Siutghiol.

De această dată, procurorii clasează dosarul după cinci ani concluzionând că eventualii vinovaţi nu se mai află în viaţă. Însă în continuare, chiar la momentul anunţării sentinţei, au continuat acuzaţiile şi denigrările, lucru care se întâmplă şi astăzi.

Cazul Colectiv - 2015

În anul 2015, după tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atât şeful DSU cât şi IGSU sunt responsabili de "modul haotic de intervenţie".

În acest sens au fost date mai multe precizări inclusiv realizarea unor interviuri cu specialişti care au explicat intervenţia din seara de 30 octombrie 2015, precum Kobi Peleg, profesor în managementul dezastrelor la Universitatea din Tel Aviv şi director al Centrului Naţional de Traumă şi Medicina Dezastrelor din Israel, Henry Jullien, medic, general în rezervă, specialist ATI, Preşedintele Societăţii Franceze de Medicină pentru Dezastre, dar şi Ian Cameron, jurnalist, producător, editor de ştiri cu experienţă de peste 35 de ani la BBC, expert în comunicarea de risc şi mass-media în cadrul NATO.

Pentru a vizualiza aceste interviuri, puteţi accesa link-urile de mai jos:

https://www.facebook.com/DrRaedArafat/videos/2780246922019630/ - Kobi Peleg

https://www.facebook.com/DrRaedArafat/videos/838176626602963/ -Henry Jullien

https://www.facebook.com/392141704280840/posts/1378467432314924/ - Ian Cameron

Deşi ultimele atacuri diseminate opiniei publice au caracter politic, subliniem faptul că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă se delimitează categoric de acest factor, DSU fiind înfiinţat şi continuă să existe şi să se axeze pe salvarea cetăţenilor, în speţă pe prevenirea, conştientizarea şi salvarea comunităţilor în situaţii de urgenţă.

Fiind vorba de evoluţie, direcţia în care am acţionat a fost aceea de a întări capacitatea de răspuns în salvarea de vieţi. Dotarea structurilor cu echipamente, pregătirea personalului şi îndeosebi pregătirea populaţiei au reprezentat priorităţile noastre principale.

Toate proiectele, exerciţiile derulate nu ne oferă decât garanţia că vom fi şi mai pregătiţi în oferirea unui răspuns eficient în situaţii de urgenţă. DSU a reuşit în timp să formeze o echipă complexă, să evolueze şi să se poziţioneze la un nivel înalt, alături de celelalte servicii de urgenţă internaţionale în ceea ce priveşte calitatea răspunsului în situaţii de urgenţă. Dovadă a acestui lucru, sunt vizitele dese ale mai multor state care sunt interesate de funcţionalitatea sistemului de urgenţă din România, în vederea implementării unor idei, în propriile ţări.

Scopul DSU în continuare este de a crea acea legătură strânsă, unitară, comună, integrată, pentru a creşte eficienţa sistemului de urgenţă din România."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro