DSVSA anunţă un focar de pestă porcină africană în Giurgiu

S.B.
Miscellanea / 3 august

DSVSA anunţă un focar de pestă porcină africană în Giurgiu

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu anunţă că un focar de pestă porcină africană a fost identificat într-o gospodărie din comuna Clejani, autorităţile instituind zone de protecţie şi de supraveghere, informează news.ro.

Acesta se adaugă celor peste 100 de cazuri identificate la mistreţi pe fondurile de vânătoare din judeţ.

Focarul de pestă porcină a fost confirmat într-o exploataţie nonprofesională din Clejani, anunţă autorităţile din judeţul Giurgiu, într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

În jurul gospodăriei respective fost stabilită, conform procedurilor în astfel de cazuri, o zonă de protecţie de minim 3 kilometri, în localităţile: Vadu Lat, Sterea, Podu Doamnei, Clejani.

De asemenea, a fost stabilită o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 kilometri, care include şi zona de protecţie, în localităţile Milcovăţu, Letca Nouă, Bulbucata, Teişori, Neajlovu, Podu Ilfovăţului, Pădureni, Zorile, Hobaia, Podişor, Bucşani, Dealu, Uieşti, Goleasca, Obedeni, Angheleşti din judeţul Giurgiu şi Coşoaia, Mereni din judeţul Teleorman.

"Mişcarea animalelor din zonele de protecţie şi supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. În zona de protecţie, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. În zona de supraveghere, nici un animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale", precizează DSVSA.

De asemenea, în aceste zone este interzisă comercializarea suinelor.

Focarul identificat la porcul domestic din Clejani se adaugă altor peste 100 de cazuri de boală la porcii mistreţi în 17 fonduri de vânătoare.

Autorităţile recomandă populaţiei ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tarile europene care au reusit sa lichideze epizotia au recurs la masuri de eutanasiere a mistretilor din zonele afectate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro