Abonament gratuit

DUPĂ ATACURILE DE SÂMBĂTĂ ASUPRA SAUDI ARAMCO:Cotaţia petrolului explodează în pieţele internaţionale

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Cotaţia petrolului explodează în pieţele internaţionale

Cea mai mare creştere intra-day din istorie pentru sortimentul Brent, potrivit Bloomberg  

Preţul petrolului a explodat în pieţele internaţionale, după ce un atac cu drone a lovit, sâmbătă, chiar în inima industriei petroliere din Arabia Saudită, forţând regatul să-şi reducă producţia de petrol la jumătate, informează CNBC.

Cotaţia futures a sortimentului Brent a sărit cu aproape 12 dolari/baril, în primele secunde de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a şedinţei londoneze, cea mai mare creştere în dolari de la lansarea din 1988, potrivit Bloomberg.

Ulterior, preţurile s-au retras până la circa jumătate din creşterea iniţială, de aproape 20%, dar încă configurau cea mai mare creştere din ultimii trei ani.

Saul Kavonic, analist energetic la Credit Suisse a declarat, citat de Bloomberg: "Nu am văzut niciodată o întrerupere a ofertei şi un răspuns al preţului ca acesta (...) Prima de risc politic apare din nou pe ordinea de zi, în piaţa petrolului".

La New York Mercantile Exchange, tranzacţiile cu contractele futures ale ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) au fost îngheţate pentru două minute după ce amplitudinea mişcării a întârziat deschiderea pieţei, potrivit aceleiaşi surse.

La ora 9:30, sortimentul Brent se tranzacţiona la 66,35 dolari/baril, cu 10,15% peste referinţă, în timp ce WTI cunoştea un avans de 8,87%, la 59,66 dolari/baril.

Sâmbătă, un atac cu drone a lovit cea mai mare instalaţie de prelucrare a ţiţeiului de la Abqaiq şi al doilea cel mai mare câmp petrolier din Orientul Mijlociu, de la Khurais, aparţinând gigantului controlat de statul saudit, Saudi Aramco.

Atacul a provocat întreruperea producţiei de 5,7 milioane de barili de ţiţei, adică în jur de 50% din producţia totală a Aramco.

Acţiunea de fost revedicată de rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, dar preşedintele american Donald Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au acuzat direct Teheranul pentru atac.

ştire în curs de actualizare!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rompetrol probabil azi o sa cumpere petrol pt. trei ani. Asta ca sa rămâne pe profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie