DUPĂ CE A COMPARAT BURSA DIN ROMÂNIA CU NIGERIA, ÎN FAŢA INVESTITORILOR AMERICANI,Sobolewski trage Guvernul la răspundere pentru subdezvoltarea BVB

ADINA ARDELEANU, corespondenţă de la New York
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2015

Sobolewski trage Guvernul la răspundere pentru subdezvoltarea BVB

Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, s-a apucat să "certe" Guvernul României pentru starea de subdezvoltare a BVB, într-un discurs surprinzător, ţinut, ieri, la New York, în faţa investitorilor americani.

Potrivit lui Sobolewski, lichiditatea scăzută a BVB este cauzată de faptul că se află încă la statutul de piaţă de frontieră. În opinia sa, lucrurile se vor schimba atunci când România va trece la statutul de piaţă emergentă, însă, pentru asta, CEO-ul companiei private BVB spune că Guvernul României trebuie să reia privatizările prin piaţa de capital.

"Nu vom ajunge niciodată, dar niciodată la statutul de piaţă emergentă, dacă Guvernul nu reia privatizările", a spus Ludwik Sobolewski.

Atunci, dacă totul depinde de Guvern, de ce mai există conducerea Bursei de Valori Bucureşti?

Este destul de ciudat ca CEO-ul BVB să ţină un discurs "brutal", după cum el însuşi s-a exprimat, despre probleme "interne", la un eveniment dedicat investitorilor străini, în loc să povestească despre oportunităţile şi potenţialul ţării noastre, aşa cum se obişnuieşte la astfel de întâlniri.

Sobolewski vorbeşte despre BVB, ca şi cum nu el ar conduce-o şi spune că Guvernul este de vină că nu suntem piaţă emergentă, încă.

Însă BVB nu a reuşit să atragă, în ultimii patru ani, companii private pe piaţa principală, bazându-se doar pe ofertele statului. Singurul IPO privat, cel al AdePlast, a eşuat.

Astfel, agenţia de rating MSCI nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, în acest an, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare.

Dacă pakistanezii sunt înaintea noastră, Ludwik Sobolewski a ţinut neapărat să le spună americanilor că şi Nigeria ne depăşeşte.

"Nu vreau să vorbesc despre Bursa de Valori Bucureşti , ci despre cea din Nigeria", a spus directorul general al BVB, în debutul discursului său. Potrivit domniei sale, Bursa din Nigeria are listate 183 de companii pe piaţa principală, o capitalizare de 58 miliarde dolari, în timp ce BVB are 80 de companii şi o capitalizare de aproximativ 20 miliarde dolari.

Media zilnică a tranzacţiilor este puţin sub 20 milioane de dolari, în Nigeria, în timp ce în România este 8-10 milioane dolari, conform lui Sobolewski.

Mai precis, conform site-ului BVB, tranzacţiile zilnice au avut o medie de 8,11 milioane dolari, în acest an, faţă de 15,6 milioane dolari, anul trecut.

"Oamenii se întreabă de ce lichiditatea zilnică a Nigeriei este de doar 20 milioane dolari, deşi este o ţară mare, chiar o preferată a investitorilor. (...) De ce România are o lichiditate atât de mică?", a spus Sobolewski, continuâd: "Explicaţia este că Nigeria şi România sunt pieţe de frontieră".

Deşi a ales Nigeria ca să compare BVB, Sobolewski a găsit şi ceva de bine de zis despre România, chiar dacă cifrele nu sunt în favoarea noastră. Potrivit domniei sale, România prezintă riscuri incomparabil mai mici decât Nigeria, în ceea ce priveşte arhitectura de tranzacţionare, post-tranzacţionarea, transparenţa.

Opinia Cititorului ( 40 )

 1. ca domnul Mobius si domnul Sobolewski sa inteleaga ce inseamna PIATA REGLEMENTATA EU.

  Idiot polonezul asta ... ce cauta la BVB, totusi???

  1. cauta bani si aur ....pt el....pt restul, munciti puturosilor

   Ce sa caute, face presiuni pentru cei cu bani. Cred ca ne-am dat chilotii (scuzati expresia) jos cam mult. Tot ce s-a privatizat a reprezentat un jaf. Un jaf care se doreste a fi perpetuat ca sa devenim de fapt piata de consum. Petrol nu mai avem, Energia si apa (culmea utilitati) sunt pe mana unor snapani, urmeaza ce.... GAZELE si anume distributia de gaze, TAROMUL transportul aerian strategic, etc. De ce nu privatizam CNADNR sau CFR?

  Implicit, Sobolewski a devenit sincer: "Eu, de fapt, sunt impotent, nu stiu sa construiesc o bursa si nu am stiut niciodata. In Polonia a construit-o guvernul si daca Statul Roman nu face la fel, atunci n-aveti decat sa ma platiti oricat, ca ea va ramane cum este si chiar mau decat atat".

  Sobolewski nu este decat veriga vizibila a unui lant de idioti, incepand cu ala care l-a adus, continuand cu seful lui direct si cu aceia care ii tolereaza pe amandoi. 

  Polonezul da dovada de neprofesionalism. Are impresia ca cineva il apreciaza ca mare profesionist daca injura institutia pe care ar trebui sa o reprezinte cat de bine poate.

  E clar ca politicienii sunt hoti si tradatori, care fura orice indifferent de consecinte, nu este nevoie sa ne reaminteasca el. Stim ca depindem de companiile de stat la fel ca si Polonia, nu era nevoie sa vina el pe un salariu exorbitant ca sa ne spuna. 

  Este la fel de clar ca brokerii si administratorii fondurilor mutuale si de pensii sunt neprofesionisti, deoarece nu sunt in stare sa aduca emintenti, iar atunci cand mai apare cate unul, sa-l saboteze.

  Dar habarnistul de polonez a fost trimis in NY sa promoveze Romania si nu a facut asta, ce mai cauta in functie?  

  1. cat timp il servesc pe pogonaru, cele doua nulitati sobolewski si anghel nu vor fi schimbate.

   mare om a ajuns pogonaru asta 

  Inca o data! Prima oara a fost cand Harinvest vindea in 15 noiembrie 2013 actiunile investitorilor dupa ce fusese deconectat de la bursa de catre Sobolewski in 13 noiembrie! Cine a reconectat Harinvest? Sau n-a fost deconectat niciodata? Cine nu spune adevarul? Si mai are BVB neobrazarea sa vina la masa credala pt comisioane urmare unor tranzactii frauduloase? Cum sa iti prezinti urat firma pe care o conduci? Cate zile mai ramane Sobolewski la BVB? Cum sa ai incredere in asa piata de capital ???

  de la ridicarea barierelor, cea mai mare vrajeala ever. Singura chestie serioasa de acolo era legata de comisioanele mari, care au fost scazute simbolic. Un brpker imi spunea ca varsovia si cehia au comisioane de 5 ori mai mici. si ca media comisuioanelor la bursele din categoria emergente este de 14 ori mai mica. cum sa intri in categoria aia cu comisioane asa mari?

  1. Comisioanele sunt mici in Polonia si Cshia ...dar.. ce rulaje au aceste tari ??? La rulaje mari pot fi si comisioanele mici.

   Nu vreau sa intru in al critica pe Sobolowski... dar cat priveste Guvernul ...nu stiu cine mai are curajul sa mai spuna de ceva bine... Dar asta nu numai cat priveste BVB. ...in toate domeniile. Cum sa viba investtorii in Romania cand noi schimbam de sute de ori Codul Fiscal... Cine e PROST sa vina intr-o tara cu astfel de instabilitate ?? Nu are rost sa mai tot discutam le vedem ,le auzim, ..si le inghitim in sec. 

  daca stau sa ma gandesc la masuri si actiuni a bulibasit toata masa, brokeri- program nonstop ca la curve, speculatori-ingraditi sa trz anumite simboluri doar in 2momente ale zilei cu bonus pasii de pret...marțafoiul asta e clar tabula rasa....rog pe cei de la ziarul bursa sa ii faca un cadou: ochelari reali si o oglinda, dar nu a mașterei...

  porcule, nesimtit ce esti, sa nu te mai intorci in Romania, ca-ti rupem picioarele, sa ceri azil in State! Ca n-ai pic de rusine stiam, dar ai depasit orice masura. Romania asta, asa proasta cum e, ti-a dat de mancare, ti-a spalat mizeria de pe fata dupa ce te-au dat afara polonezii tai, te-a pus in capul mesei, iar tu?! La munca nesimtitule!

  1. mai spuneti-i sa nu uite sa trimita prin Western Union si milionul de euro cheltuit cu el de cand a venit la bursa, inapoi la actionari. Sa-i ceara si partea lui Pogonaru, s-o dea si el inapoi.

   Il injuri degeaba. Dupa atata timp nu stie romaneste. Analfabet.

  Mai bine ai mai termina cu spectacolele de circ grotesc, gen AERO, care listezi tot felul de mizerii, numai de dragul de a arata ce faci ceva. Te rugam frumos, nu ne mai prosti cu listari de firme falimentare pe piata. Vei ajunge in instanta, ti-o pregatim. Le-ai spus americanilor despre succesul Cronos?

  care bursa? bvb sibex? noi nu avem bursa noi avem specialisti si experimentati in piata de capital. rezultatele se vad.

  Comisioane mari, lipsa de strategie, lipsa instrumente noi, tot timpul altii sunt de vina, in special brokerii independenti. etc. Asta e bursa lui Sobolewski si Anghel. D-aia o sa ne ducem sa tranzactionam pe alte piete, mai ieftin, mai bine. Nu sa stam sa faceti voi modificari de suruburi si piulite fara folos, sa cheltuim o gramada de bani degeaba, sa angajam personal peste program pentru nimic, doar ca sa arate Sobolewski ca face ceva. O sa omorati de tot retailul, o sa ramaneti cu bancile voastre in ringul bursei, cu functionari care joaca solitaire pe calculator 8 ore, care nu alearga dupa clienti, iar cand ii prind nu stiu sa le vanda nimic. Asta e bursa facuta de coalitia pentru subdezvoltarea Romaniei. Bursa lui Pogonaru, Anghel si Sobolewski, nu a brokerilor si investitorilor. Ramaneti voi cu ea.

  Deci te duci in fata investitorilor, pe banii actionarilor dupa mai bine de 2 ani de mandat in care efectiv ai caousat bugetul bvb si le spui ca Piata de capital din Romania a murit si vinovat este guvernul !

  Compari o piata reglementata din EU cu o piata din Africa unde petrolul curge in valuri sau cu o piata din Asia cu dimensiuni incomparabile. 

  Oare domnu din fotografie pe cine reprezinta ? 

  Chiar a mers in SUA cu mainile goale si bagate in buzunarele de la pantaloni sa nu ii inghete ? 

  Macar de lua cu el minunea aia de cod de guvernanta corporativa de a costat atatia bani sa se amuze si investitorii americani ! 

  Ar trebui ca langa fotografia ceo(cieo fi) redactia Bursa sa puna si o caricatura cu tema " Cum sa prezentat conducatorul de la BVB in fata investitorilor de peste Atlantic ?'

  Dar oare actionarii de la bvb sunt multumiti ? 

  din pacate suntem niste idioti care-i permitem lui Sobo sa se prezinte la seminarii prin tara cu firme de consultanta din Polonia (ex. INC , Carpathia Found) pe care le promoveaza pe banii nostrii prezentandu-le direct potentialilor emitenti si investitori ca parteneri de incredere, firma care se lauda are discutii cu peste 20 de emitenti pentru ai cota pe BVB. Si-a adus si SSIF din Polonia- IPOPEMA SECURITIES; deci asteptati sa-i porneasca lucrurile si va pleca el.

  1. de la UE, cum a facut guruul Mobius pentru a-si dezvolta sediul din Polonia, BOULe:-)

  Incet incet se termina si cu teapa numita bursa sif ssif

  I s-a dat sa conduca o bursa cu ofertele statului la botul calului, cele mai mari existente vreodata in Romania, iar dupa doi ani Sobolewski ne-o da inapoi (de ne-ar da-o) dehainata, mai slabanoaga decat era la inceputul crizei. Totul la pretul promotional de numai cateva sute de mii de euro pe an, pretul managementului lui dezastros. Brokerii au taiat din salarii, din comisioanele cerute clientilor, in timp ce directorii bursei si extraordinarii din consiliul de administratie si-au oferit bonusuri uriase. Pai cum sa fie motivati, daca merge si asa? Si toate din banii brokerilor si actionarilor. Fraieri.

  Lipsa de suferinte si provocari creaza monstri, mai ales printre cei obisnuiti sa stea si sa le vina totul de-a gata. Fara o strategie nationala nu ai cr sa dezvolti.

  O masura buna ar fi sa copiem programul de tranzactionare de la bursa din Nigeria, nu-i asa domnule Sobolewski? Ar fi inca o realizare, nu?

  Soblewski, ia du-te matale in Nigeria si ia de acolo shortselingul, daca tot nu stii sa-l faci. Sa putem tranzactiona si noi in Romania pe scadere.

  Sobanul e de vina? DIICOTul e de vina ca nu curata haznaua de penalii ce distrug proprietatea privata.

  Foarte frecvent, si in toate articolele in care evalueaza conducerea BVB, autoarea articolului foloseste o exprimare acid ireverentioasa si cu accente de inteligenta foarte ieftina. Indiferent de prestatia profesionala a dlui Sobolewski (prestatie pe care nu o evaluez nici apreciativ nici depreciativ) articolul de ziar trebuie scris cu respect macar pentru cititorii ziarului.

  1. poate ne arati tu cum ar fi trebuit sa scrie....te bagi?declaratiile polonezului sunt aceleasi..

   Daaa...e singurul ziar care nu pupincureste cum ati vrea voi! Foarte bine ziarului bursa ca nu face omagieri ca alte redactii vjzitate de acest caustic sobo!

   Stimate Claudiu, te rog, cu respect, esti bun sa explici cum reusesti sa evaluezi caracterul "acid ireverentios" al exprimarii Adinei Ardeleanu daca nu evaluezi "prestatia profesionala" a conducerii BVB?

   Daca nu reusesti explicatia, atunci voi intelege semnificatia notiunii de "inteligenta ieftina", pe care, totusi, nu o gasesc decit in reclama la telefoanele Android: "Cumparati bratara inteligenta ieftina".  

   imi place la nebunie remarca referitoare la BRUTAL. Doamna Adina a inteles ca a pus punctul pe ei :-)

  Nu este prima oara cand face asta! Am avut "oroarea" (am scris bine) de a participa la una din reprezentarile acestuia la bruxelles. A vorbit de cainii vagabonzi atunci si ne-a pus intr-o lumina ffff proasta. A trebuit ca, la networking, in pauza, sa ii gasesc scuze: "metafore...etc". M-am simtit prost pt prostia lui. Ma unge la suflet acest articol deoarece am crezut ca sunt singurul care crede ca acest personaj ne reprezinta extrem de prost inafara. Ar trebui revizuite toate iesirile lui externe.

  da, este incurabil Sobolewski asta. Il chemi la receptii, seminarii, iar dupa aia pe la mese, in fata a tot felul de straini sau instrainati de Romania, face glume proaste pe seama tarii asteia, barfeste p-aia de la ASF, SIF-uri, brokeri, p-aia de prin ministere. Pana si romanii care sunt cu el se hahaie si ii canta in struna. Si pentru ce?

  1. Asa e! Aveti dreptate! Asta m-a socat atunci, ca avea romani cu el si ii cantau in struna si il laudau! Pe langa Anghel, mai avea ceva specialiste de la bursa! De aceea m-am si simtit singurul care vedea prezentarea ca nefericita! Ceilalti...."vai ce amuzant si spiritual e....sa-l mananci". Manca-l-ar! Unde mai pui ca merge sa reprezinte romania cu neavenitii de polonezi ai lui. 3 polo si un roman reprezinta bvb!!

   Am fost socat cat de entuziasmati erau toti cand se vehicula zvonul ca vine la BVB. Brokeri, de la firme mari sau mici, fericiti ca vine acest om din Polonia si ca va face treaba.Spuneau ca nu ii deranjeazadeloc cati bani i se vor da, pentru ca va face treaba;" ca noi, romanii nu sunrtem in stare". Pentru perioada de la numire pana la validare a primit bani in plus fata de salariu, pentru ca cei din CA il vedeau un fel de Ronaldo si s, deci, nu trebuie sa isi iroseasca timpul cu romanii. Penibilul, a venit si a spus ca vrea sa invete romaneste. de la inceput la durut in cur de tot, dar nu avea nimeni interesul sa vada.

   Cand l-a pus Guvernul si sef la POSTA a fost bine, mai lua niste bani in plus; acum, e de cacat. Daca mai sar cu vreun jobulet pentru el, poate isi schimba parerea.Interesati-va cum se prezinta prin strainatate echipele pe care le trimite acolo, indiferent daca sunt formate din romani sau polonezi. Acum, nu va mai revoltati. A luat foarte multi bani. Si-a facut omul plinul. Su-a spalat si imaginea . Romanii l-au luat de bun, cum iau orice strain. De ce oare se desconsidera atat de mult acest popor?! 

   De ce sta cu mana la falca? vrea sa para inteligent, misterios sau isi ascunde gusa?

  Incep sa se implineasca cei doi ani de la marea Restructurare, pentru care acest individ a primit un bonus colosal.

  De fapt, pentru primii5 care si-au dat demisia in aceeasi zi s-a cam si implinit, nu? 

  pe fond,nivelul de dezvoltare al bvb este rezultatul combinat al presiunii exercitate de parcursul hegemonic al bancii centrale (care I-au taiat valentele de co-finantator al economiei nationale) si al intereselor private de grup emergente in masura proportional cu erorile care au insotit privatizarea in masa si marea privatizare (ambele strategic eronate!) sa nu uitam punctual 6 din decretul lege nr.1/90 prin care insamantarea facuta prin parti sociale a fost considerate neavenita si desfiintata fara a tine cont ca aceasta desfiintare decapitaliza in devalmasie agentii economici exact cand nu trebuia!

  1. Desigur, dar asta nu are nici o legatura cu incompetenta lui Sobolewski si nici cu aceea a lui Anghel.

  DE CE ROMANII ALEG MEREU SA-I CONDUCA STRAINII?

  BA UN CAROL, BA UN SOBOLEWSKI...

  DE CE? DE PROSTI, DE HOTI, DE CE ROMANII ALEG MEREU SA-I CONDUCA STRAINII? 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9410
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0408
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6488
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.3997

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro