Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

DUPĂ CE S-A OCUPAT SĂ-I FACĂ "RECLAMĂ"Fondul Proprietatea se pregăteşte să iasă de la "Transelectrica"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Fondul Proprietatea se pregăteşte să iasă de la "Transelectrica"

Fondul Proprietatea ar fi dat mandat unor brokeri să caute cumpărători pentru pachetul său din "Transeletrica" (TEL), potrivit mai multor surse din piaţă.

Unele voci spun că este de notorietate în piaţă faptul că FP vrea să iasă de la "Transelectrica", iar unii se aşteaptă ca o posibilă tranzacţie să aibă loc cât de curând. Cel mai probabil, vânzarea va fi făcută printr-un plasament privat, aşa cum s-a întâmplat şi la exit-ul FP de la "Transgaz".

Reprezentanţii Fondului Proprietatea nu au dorit să comenteze informaţiile: "Nu oferim detalii şi nu comentăm deciziile de investiţii pe care le luăm privind acţiuni specifice listate".

Fondul Proprietatea deţine un pachet de 13,49% din "Transelectrica".

Acţiunile TEL au avut o apreciere fulminantă, în ultima perioadă, urcând cu 36,77% în acest an până pe 14 mai, când au atins maximul de 21,2 lei/unitate. După această dată, titlurile TEL s-au mai corectat, încheind şedinţa de ieri la 18,26 lei.

Brokerii au pus aprecierea TEL pe seama rezultatelor raportate de companie pentru anul trecut şi a dividendelor aprobate, de 2,228 lei/acţiune, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent, iar scăderea din ultimele şedinţe pe seama trecerii datei ex-dividend (corectarea preţurilor acţiunilor cu valoarea dividendelor).

Unii consideră că deprecierea din ultimele şedinţe confirmă scenariul existenţei unui vânzător mare. Alţii sunt de părere că la impulsionarea cotaţiei a contribuit şi "lobby"-ul făcut de FP.

Dacă de obicei, reprezentanţii Fondului Proprietatea critică activitatea companiilor de stat, pentru "Transelectrica" au avut numai cuvinte de laudă.

La finalul lunii martie, Grzegorz Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, s-a declarat foarte mulţumit de dividendul propus de companie: "În opinia noastră, implementarea adecvată a standardelor de guvernanţă corporativă a fost printre principalele motoare ale performanţei puternice a Transelectrica pe parcursul anului trecut.

Aceasta demonstrează foarte clar faptul că o companie poate performa mult mai bine dacă sunt implementate un management profesionist şi un consiliu independent şi dacă acestea sunt stimulate corespunzător prin planuri de opţiuni pe acţiuni".

În aprilie, Fondul a propus acordarea unui bonus de până la un milion de lei (223.000 de euro) membrilor Directoratului Transelectrica pentru performanţele înregistrate anul trecut, însă decizia nu a fost adoptată în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a vândut printr-un plasament privat tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro).

La începutul lunii martie, FP a anunţat că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom (SNP) sub o deţinere de 15%, sub rezerva unor condiţii de piaţă favorabile şi a aprobărilor necesare. Reprezentanţii FP au precizat că nu au un calendar definit în ceea ce priveşte luarea unei decizii.

Fondul deţine, în prezent, 19% din capitalul social al Petrom.

Administratorul Fondului Proprietatea este presat să-şi remunereze acţionarii, care i-au condiţionat prelungirea mandatului de acceptarea criteriilor de performanţă cerute de fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al FP.

Obiectivele impuse de Elliott sunt ca Franklin Templeton să reducă şi să menţină discountul dintre preţul de pe bursă al acţiunilor FP şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la 15% (faţă de 30% în prezent) şi să crească în acelaşi timp VUAN-ul.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Mandatul e dat din ianuarie, inainte de mandatul snp. Sunt numai brokeri romani selectati. Ghici ciuperca

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. asa m-am gandit eu ca ar fi bine. Le-as oferi 0.4711 pe actiune.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  asa si? de ce e asta subiect de articol? daca te-ai fi uitat la pretul actiunilor TEL, in continua crestere de vreo cateva luni, ai intelege ca ar fi un moment oportun. si totusi, care este relevanta sa scrii despre asta?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS