Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

DUPĂ PRIMELE OPT LUNI ALE ANULUIRandament de 36% pentru principalele acţiuni de la BVB

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Adrian Tănase

Adrian Tănase

Adrian Tănase: "Urmează să anunţăm noi etape concrete pentru dezvoltarea pieţei de capital" 

Trendul puternic ascendent dezvoltat de principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în primele opt luni din 2019 a adus investitorilor care urmăresc indicele BET un câştig de 36%, echivalentul randamentului marcat de BET-TR, ce include şi dividendele plătite de companiile incluse în structura coşului de acţiuni, se arată într-un raport al operatorului pieţei noastre de capital.

Pe lângă dividende, performanţa pieţei a fost susţinută de rezultatele financiare bune (în mare parte în creştere faţă de perioadele anterioare de referinţă) pe care companiile listate le-au prezentat investitorilor, dar şi de un important efect de bază, în condiţiile în care creşterea preţurilor acţiunilor a venit plecând de la un nivel relativ scăzut, dat de căderea pieţei din decembrie 2018, ca urmare a măsurilor cuprinse în OUG 114.

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti a declarat: "Evoluţia pieţei de capital confirmă fundamentele atractive ale acesteia. Aşadar, nu este o întâmplare că suntem aici, este doar o reconfirmare că există baze solide de creştere. Dincolo de perfomanţa pieţei, este important ca investitorii să fie conectaţi şi la planurile pe care le avem pentru dezvoltarea acesteia, pentru că urmează să anunţăm noi etape concrete care să ducă în această direcţie".

La începutul acestei luni, directorul BVB a declarat pentru Ziarul BURSA că a înaintat Guvernului un set de propuneri pentru dezvoltarea pieţei, fiind vorba îndeosebi de măsuri de stimulare a investitorilor individuali, pentru a-şi plasa resursele în piaţa de capital.

La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele operatorului pieţei noastre de capital, a spus: "România a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă care s-a maturizat şi că poate reveni la ritmuri accelerate de creştere chiar şi după perioade de stres generate de perioade de volatilitate ridicată. Mai mult, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a avut performanţe anuale pozitive în echivalent lei în fiecare an de la lansare şi până acum, lucru greu de egalat".

Valoarea totală de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de 1,46 miliarde de euro de la începutul anului şi până la finalul lunii august. La finalul primelor opt luni din acest an, valoarea de piaţă a companiilor din ţara noastră era de 21,8 miliarde euro, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,6 de miliarde de euro, în ultima şedinţă de tranzacţionare din august.

În data de 26 septembrie, piaţa noastră de capital, aflată în categoria celor de frontieră, va fi evaluată de FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, pentru o posibilă trecere în categoria pieţelor emergente secundare.

Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a FTSE Russell în septembrie 2016, clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index fiind evaluată în mod constant.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Domnii astia vand gogosi !Ce randamente de 36% ? Poate ,dar au uitat ce prapad a facut ordonanta cu pricina in Decembrie in cotatiile celor mai importante actiuni ? Cand or declara ca a crescut lichiditatea cu 36% atunci poate voi mai scoate niste banii de la tescherea si ii voi dirija spre BVB !

  1. Sa avem răbdare , piața noastră de capital va fi emergente cu """ o steluță neagra la lichiditate"". Iar de aici trebuie lucrat la educația investitionala a tinerilor.Au o sansa mare pe care eu nu am avut în anii 90...96...

  Cum așa? 36%? La valorile astea închid magazinele, și stau cumințel acasă. E convenabil, dar este real?

  1. Este real, dar conteaza perioada luata in calcul. Poti sa arati randamente reale, sau ma rog, fara inflatie, cam de care vrei, daca stii cum sa alegi perioada de start si de close. Aici BVB a ales sa arate de la începutul anului pana in august (daca puneau pana azi era si mai mare), ceea ce ... mmm ...nu e chiar corectitudinea de pe lume, dar nici o scamatorie josnica. Au scos in fata performanta, ceea ce mi se pare ok, chiar daca e aleasa perioada, dar nu e fortat. Si au laudat marfa. In regula. Un investitor de clasa foloseste o matrice a peformantelor (lucru neintalnit in piata noastra rudimentara) in care poti sa jonglezi cu perioadele de start si de close. Tot timpul obtii alte rezultate. Dar nici o piata, nicaieri, nu face 36% an de an. Nici macar marii traderi nu prea reusesc asta. Cred ca in lume sunt o mana de traderi care fac intre 30 si 40 la suta an de an, cu un draw down decent de sa zicem 10%. Dar aia sunt in fazele superioare ale Ligii Campionilor, adica joaca la Real, Barca, Bayern sau Juvetus.

  ...

  ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie