DUPĂ TREI ZILE ŞI JUMĂTATE DE LA LANSARESubscrieri de aproape 200 milioane de lei, pentru ultima ofertă Fidelis

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 septembrie 2022

Subscrieri de aproape 200 milioane de lei, pentru ultima ofertă Fidelis

Dobândă de 8% pe an pentru tranşa în lei, respectiv de 1,85% şi 2,65% pentru cele în euro Prin oferta trecută, ce a fost formată din patru emisiuni, două în lei şi două în euro, Finanţele au strâns de la populaţie 1,44 miliarde lei

Subscrierile ultimei oferte de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau la circa 188,2 milioane de lei, după trei zile şi jumătate de la lansarea operaţiunii, conform datelor agregate de noi din platformele brokerilor.

Oferta este formată din trei emisiuni, respectiv una în lei, cu scadenţa de trei ani şi dobânda anuală de 8% pe an, şi două emisiuni denominate în euro - cu scadenţe de un an şi doi ani şi dobânzi de 1,85%, respectiv 2,65%.

Ieri, la ora 16:00, titlurile în lei cumulaseră subscrieri de 56,7 milioane de lei, în vreme ce pentru cele în euro, valoarea ordinelor de cumpărare lansate se ridica la 8,8 miloane de euro (42,4 milioane de lei) în cazul emisiunii cu scadenţa de un an, respectiv 18,5 milioane de euro (188,2 milioane de lei) pentru cele cu scadenţa de doi ani.

Pentru trimestrul al treilea al anului viitor, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 7,5% (±1,7%), care ar trebui să coboare la 1,9%, sub ţinta pe termen lung a băncii centrale de 2,5%, în trimestrul al doilea al anului 2024. Analiştii CFA anticipează, în ultimul raport ce a fost publicat în august, dar întocmit în iulie, o inflaţie de 11,7% pentru leu, în următoarele douăsprezece luni, adică pentru iulie 2023.

Prin oferta trecută, ce a fost formată din patru emisiuni, două în lei şi două în euro, valoarea totală a subscrierilor s-a ridicat la circa 1,44 miliarde de lei.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Oferta se va derula până în data de 16 septembrie inclusiv, titlurile urmând să intre la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

Aceasta este a noua ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor opt oferte, Finanţele au atras de la populaţie, cumulat, peste 12,4 miliarde lei (2,5 miliarde euro), conform unui comunicat al instituţiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai asteptam, T4 vine cu multe oportunitati.

    1. Macar 10% dobanda daca ar da.

      Da pe bursă vom vedea dividende cu randamente de 10%?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro