Economia Statelor Unite a crescut cu 6,5%, în trimestrul al doilea

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie

Economia Statelor Unite a crescut cu 6,5%, în trimestrul al doilea

Economia americană, prima a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari la finalul lui 2020, a înregistrat o creştere trimestrială anualizată de 6,5% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor provizorii publicate de Biroul pentru analiză economică din Statele Unite. Ritmul de creştere, mult sub estimările analiştilor, a venit după avansul trimestrial de 6,4% din primul trimestru. Evoluţia indică continuarea procesului de redresare al economiei americane, care a surmontat la nivel de produs intern brut (PIB) recesiunea de două luni produsă de pandemia de Covid-19 şi de măsurile iniţiale de combatere a pandemiei implementate de autorităţi.

Astfel, PIB-ul real al Statelor Unite este în prezent cu 0,8% mai mare comparativ cu trimestrul al patrulea din 2019 (vezi grafic), înainte să se resimtă orice fel de impact din partea Covid-19. Creşterea economică a încetinit totuşi mai mult decât se anticipa după un prim trimestru 2021 în care activitatea economică a fost impulsionată puternic de sprijinul acordat gospodăriilor de către guvernul federal. Analiştii anticipau un avans trimestrial de +8,5%, o ratare destul de mare de estimare.

Creşterea a venit în mare parte ca urmare a revigorării cererii pentru servicii, care s-a revigorat puternic în mod evident în trimestrul al doilea odată cu redeschiderea economiei şi succesul campaniei de vaccinare. Cererea pentru servicii a crescut cu 12% faţă de nivelul din primul trimestru, în timp ce consumul gospodăriilor - consumul reprezintă circa 70% din economia americană - a crescut cu 9,9% pe fondul cererii puternice pentru bunuri (+11,6, contribuţie de 27,4% la avansul PIB) în general şi în special pentru bunuri de folosinţă de îndelungată.

Investiţiile rezidenţiale au scăzut cu 9,8%, în timp ce investiţiile în formarea brută de capital fix au urcat cu 8%. Exporturile au crescut cu 6%, cu o contribuţie negativă la avansul PIB, în condiţiile în care importurile au urcat de la 7,8% de la o valoare mult mai mare. Cheltuielile publice ale guvernului federal au scăzut de asemenea cu 1,5% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.

Pieţele de acţiuni au crescut la debutul şedinţei bursiere de pe Wall Street, în ciuda faptului că avansul PIB a fost sub estimările pieţei şi foarte aproape de rata inflaţiei pe luna iunie (5,4%), în condiţiile în care avansul mai slab al PIB presupune o inflaţie în temperare şi sprijin continuu cu lichiditate din partea Federal Reserve, banca centrală americană. (pentru mai multe detalii vezi https://www.bursa.ro/poltergeist-bula-financiara-internationala-este-o-prezenta-23178346 ). De menţionat de asemenea că masa monetară în Statele Unite a crescut cu peste 25% comparativ cu februarie 2020.

Fed-ul a decis miercuri menţinerea dobânzilor în zona minimelor istorice de 0,00-0,25% şi continuarea ritmului lunar de achiziţie de titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare de 120 de miliarde de dolari, însă a semnalat şi posibilitatea recalibrării achiziţiilor până la finalul anului. Comunicatul cu deciziile Fed arată de asemenea că economia a înregistrat progrese către atingerea nivelului de la care se poate începe reducerea ritmului de achiziţie de active. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a reiterat miercuri că banca centrală din SUA va menţine şi pe viitor ratele de dobândă la nivelurile actuale, acesta afirmând că Fed-ul "nici nu se gândeşte să crească dobânzile".

Totodată, ieri, Departamentul american pentru muncă a publicat datele săptămânale privind evoluţiile din piaţa forţei de muncă care arată o revenire mai slabă la muncă a americanilor. Astfel, cererile iniţiale pentru şomaj din SUA depuse până în finalul săptămânii trecute au numărat 400.000, în scădere cu 24.000 faţă de săptămâna precedentă însă cu 20.000 peste estimarea pieţei. Cererile care solicită continuarea ajutorului de şomaj s-au ridicat la 3,269 milioane, în uşoară creştere de la 3,262 milioane săptămâna trecută şi cu peste 70.000 sub estimarea analiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro