Economia Statelor Unite se menţine pe fundamente solide, momentan

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iulie 2019

Economia Statelor Unite a creat 224.000 de noi locuri de muncă în luna iunie, peste aşteptările analiştilor, ritmul marcând o revenire după cifrele dezamăgitoare din luna mai, ce, potrivit analiştilor, indicau că economia americană încetineşte puternic, arată Reuters.

Noile date subliniază soliditatea economiei Statelor Unite şi vin ca o gură de aer proaspăt pentru board-ul guvernatorilor Federal Reserve (Fed), ce se află atât sub presiunea pieţelor financiare, cât şi a preşedintelui american Donald Trump pentru a reduce cos­tul creditelor la întâlnirea de politică monetară din luna aceasta.

Banca centrală americană a semnalat luna anterioară că e dispusă să relaxeze politica monetară pentru a susţine aşteptările privind inflaţia în apropierea limitei superioare a ţintei de 2%, în contextul încetinirii economiei şi a războaielor comerciale pornite şi nerezolvate de către administraţia Trump, ce ridică riscul de recesiune.

Săptămâna trecută, preşedinţii american şi chinez, au ajuns la summitul G20 din Japonia, la o înţelegere ca Statele Unite să nu impună noi tarife vamale de 10% pe restul de 325 miliarde de dolari în bunuri chineze importate. Pieţele financiare au marcat creşteri importante într-un raliu de descărcare (eng. relief rally) avut săptămâna trecută, în timp ce vineri, în jurul orei 19:30, cotaţiile principalilor indici bursieri marcau deprecieri uşoare. De altfel, vineri, indicele de referinţă al pieţelor bursiere americane, S&P 500, încerca să atingă pentru prima dată în istorie pragul de 3.000 de puncte.

Incertitudinile inerente războiului comercial cu China au avut un impact asupra companiilor americane, cheltuielile cu investiţiile şi producţia marcând scăderi în ultimele luni.

Jim O'Sullivan, economist-şef la High Frequency Economics din New York, a precizat pentru Reuters: "Este improbabil ca datele (privind crearea de locuri de muncă) să oprească Fed-ul din a relaxa politica monetară la întâlnirea din această lună. Relaxarea semnalată (în ultima perioadă) de către oficiali simbolizează îngrijorări în legătură cu potenţialele efecte colaterale asupra creşterii economice ale incertitudinilor comerciale şi a unei inflaţii sub ţinta de 2%".

Economia americană a creat doar 72.000 de noi locuri de muncă în luna mai. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 160.000 în numărul locurilor de muncă create în luna iunie. Totodată, rata şomajului a crescut la 3,7% de la 3,6%, pe fondul creşterii forţei de muncă disponibile, în timp ce creşterea veniturilor salariale a încetinit, indicând o slăbire a presiunilor inflaţioniste într-un moment în care inflaţia se menţine sub ţinta de 2% a băncii centrale americane.

Economia americană, ce se află într-o expansiune ce ţine de zece ani, cea mai lungă din istorie, este aşteptată să-şi încetinească avansul, în acest an, în condiţiile în care stimulii fiscali din 2017 încep să-şi piardă efectul.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb