ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT ESTIMEAZĂ:Inflaţie de 9,5% în 2004

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2004

Prognozele analiştilor occidentali vin în contradicţie cu optimismul autorităţilor noastre privind încadrarea în inflaţia programată, de 9%

În prima jumătate a anului, inflaţia a fost de numai 3,7%

Creşterile salariale, creditarea şi transferurile din străinătate vor duce la majorarea cererii interne şi vor alimenta presiunile inflaţioniste, potrivit celor mai recente prognoze privind economia românească, publicate de "Economist Intelligence Unit" (EIU), divizie a grupului britanic "The Economist". În opinia analiştilor occidentali, există riscul ca ţinta de inflaţie de 9%, stabilită de Guvern, să fie depăşită. Aşadar, aceştia anticipează că inflaţia va fi de 9,5% la sfîrşitul anului în curs.

Prognozele EIU vin în contradicţie cu optimismul afişat recent de autorităţile noastre. Ministrul de finanţe, Mihai Tănăsescu, declara, în această lună, că inflaţia de 3,7% înregistrată în prima jumătate a anului este mult sub aşteptări, iar oficiali ai Băncii Naţionale vorbeau de o încadrare a inflaţiei în intervalul 8-9%. Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, avertiza, însă, recent, că o inflaţie cu mai mult de 1-2 puncte sub ţinta propusă nu este posibilă, din cauză că sursele inflaţioniste nu au fost definitiv eliminate.

Potrivit "Economist Intelligence Unit", inflaţia va scădea anul viitor la 8%. Estimările EIU iau în calcul, de asemenea, uşoare depăşiri ale ţintelor de deficit bugetar şi deficit de cont curent, convenite cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul 2004. În acordul stand-by aprobat de FMI la începutul acestei luni, deficitul bugetar este fixat la 2,1% din PIB, iar cel de cont curent, la 5,5% din PIB.

Analiştii EIU prognozează o creştere a economiei româneşti cu 5% în acest an şi 5,2% anul viitor, pe fondul expansiunii investiţiilor, creşterii consumului şi exporturilor.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro