Economiştii bulgari: "Niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro"

R.S.
Internaţional / 1 aprilie

Economiştii bulgari: "Niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro"

În condiţiile în care Bulgaria se confruntă cu dificultăţi economice, economiştii subliniază poziţia inferioară a ţării în Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, informează Novinite.

Conform celor mai recente date Eurostat, Bulgaria este pe ultimul loc în UE, un indicator îngrijorător al situaţiei sale economice. Economiştii atrag atenţia asupra unei disparităţi critice: niciun stat membru UE nu a intrat în zona euro cu un salariu minim mai mic de 500 euro. Această realitate tranşantă subliniază dificultăţile economice cu care se confruntă Bulgaria şi subliniază necesitatea unei îmbunătăţiri semnificative pentru a reduce decalajul faţă de statele europene, potrivit Novinite.

Vasil Velev, preşedintele Asociaţiei Capitalului Industrial, şi-a exprimat temerile privind creşterea redusă a economiei bulgare comparativ cu alte state din Europa Centrală şi de Est (CEE). Deşi Bulgaria înregistrează progrese, ritmul este insuficient, ceea ce duce la la un decalaj tot mai mare între productivitate şi standardele de viaţă, informează sursa citată.

"Alte state din CEE ne-au depăşit semnificativ. Ele se apropie deja de media UE. Trebuie majorat PIB-ul per capita pentru a îmbunătăţi competitivitatea şi standardele de viaţă ale bulgarilor", a declarat Velev, precizează Novinite.

Similar, Lyuboslav Kostov, economistul şef al Confederaţiei Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB), s-a declarat îngrijorat de performanţele economice ale ţării. El a subliniat necesitatea înregistrării unui ritm de creştere al economiei mai ridicat decât media europeană, pentru a facilita convergenţa reală cu UE, notează sursa precizată.

Referindu-se la aspiraţiile Bulgariei de a adera la zona euro, economiştii au subliniat importanţa stabilităţii şi a creşterii economice. Ei au observat că în mod obişnuit aderarea la zona euro impune un salariu minim de peste de 500 euro, un reper pe care Bulgaria nu l-a îndeplinit încă, scrie Novinite.

Bulgaria a fost afectată de instabilitate politică, inclusiv o succesiune de coaliţii fragile şi guverne interimare, care i-au perturbat eforturile de aderare la zona euro. Războiul din Ucraina şi criza energetică europeană de anul trecut au modificat şi ele planurile vizând respectarea ţintei de inflaţie, relatează Novinite.

Recent, preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, s-a declarat optimist cu privire la şansele ca Bulgaria să adere la euro în 2025. Donohoe a precizat că este la latitudinea Guvernului de la Sofia să spună dacă vrea să solicite o nouă evaluare economică.

"Bulgaria poate adera în 2025 şi toate eforturile care sunt făcute acum pentru îndeplinirea ţintei de inflaţie în acest an sunt esenţiale", a declarat el recent, transmite sursa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. lasa ca si italia cand a intrat lapte si miere salarii de 2000 -1800 euro… iar in slumpul ce a urmat abea daca gaseai sa te plateasca cu 800-1200 euro…

    s c c r e t 

    1. in constructii , in Italia, un necalificat 2000 euro net, in Austria un calificat roman 2000 euro net- instalator 3000 euro net.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb