Ed Yardeni: "Este posibil să avem nevoie de mai mulţi «urşi», pentru ca bursa să crească"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 mai

Ed Yardeni: "Este posibil să avem nevoie de mai mulţi «urşi», pentru ca bursa să crească"

În opinia preşedintelui Yardeni Research, există o şansă de 70% ca economia Statelor Unite să aibă o aterizare lină, conform Business Insider

Rezilienţa economiei americane şi a consumatorilor din Statele Unite continuă să se menţină uimitor de bine, ceea ce ar trebui să ducă la scăderea riscului ca o recesiune profundă să fie evitată, potrivit lui Dr. Ed Yardeni, preşedintele Yardeni Research, scrie Business Insider.

Conform unei note recente, vestitul analist a crescut şansele ca economia SUA să aibă o aterizare lină la 70%, de la 60% cât estima anterior, ceea ce reflectă robusteţea cheltuielilor de consum ale americanilor dar şi reducerea economiilor în exces acumulate de populaţie în timpul pandemiei de COVID-19.

"Anterior, am observat că pandemia a fost un şoc pentru vieţile noastre şi că replicile continuă. Dar au existat mai multe amortizoare care au absorbit şocurile declanşate de pandemie şi continuă să facă acest lucru", a spus Yardeni, conform sursei menţionate.

Potrivit unei analize recente a Federal Reserve Bank din San Francisco, populaţia din Statele Unite încă deţine economii în exces de 500 de miliarde de dolari acumulate în timpul pandemiei, rezervă care poate să susţină cheltuielile consumatorilor în al patrulea trimestru al acestui an.

În opinia lui Yardeni, toate aceste cheltuieli vor avea, în cele din urmă, un efect secundar asupra economiei în general, ceea ce, altături de alţi factori susţin o aterizare lină.

"Consumatorii au economii în exces şi cheltuiesc mai mult pe servicii, ceea ce stimulează ocuparea forţei de muncă în domeniul serviciilor. Cei din generaţia baby boomers (n.r. persoane născute la mijocul secolului trecut), care sunt la pensie, cheltuiesc bani în restaurante, călătorii şi pentru asistenţă medicală. Relocarea operaţiunilor în interiorul graniţelor şi cheltuielile de infrastructură stimulează economia", a spus reputatul analist.

Pe de altă parte, Yardeni crede că, pentru ca robusteţea economiei să se reflecte într-un raliu consistent al pieţei acţiunilor, lipseşte un element - mai mulţi investitori bearish (care cred că piaţa va scădea).

În opinia sa, creşterea acţiunilor din acest an a adus o scădere a celor cu o perspectivă bearish şi sporirea numărului celor cu o viziune bullish (care cred că piaţa se va aprecia). Or, pentru un contrarian, aceasta nu este o configuraţie excelentă pentru un raliu al preţurilor acţiunilorm conform Business Insider.

Yardeni a pus în evidenţă raportul Investors Intelligence Bull-Bear care a petrecut cea mai mare parte din a doua jumătate a anului 2022 sub nivelul de 1,0. "Am observat că, acest lucru a fost un semnal foarte puternic de cumpărare dintr-o perspectivă contrariană", a spus preşedintele Yardeni Research.

Dar, de la creşterea pieţei de acţiuni din 12 octombrie, raportul Bull-Bear a urcat, iar în ultimele săptămâni s-a apropiat de 2,0. Între timp, în ultima săptămână, procentul celor cu perspective bearish a fost doar de 23,9%, cel mai scăzut nivel de la finele anului 2021, chiar înainte de începerea pieţei bear.

"Este posibil să avem nevoie de mai mulţi urşi (n.r. care cred că piaţa se va deprecia) pentru ca bursa să crească", a spus Yardeni, conform Business Insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro