EDUCAŢIE ŞI SĂNĂTATEReîncep cursurile: părinţii, profesorii şi inspectorii, în alertă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 9 ianuarie

Reîncep cursurile: părinţii, profesorii şi inspectorii, în alertă

Astăzi reîncep cursurile, elevii revin în şcoli, părinţii, profesorii, inspectorii, miniştrii intră în alertă. Gripa bântuie prin toată ţara şi revenirea în colectivitate poate duce la o explozie a îmbolnăvirilor. Autorităţile se feresc de măsuri dure şi merg pe recomandări. Există speranţa că toată lumea a învăţat lecţia, predată dur, în timpul pandemiei. Ministrul Educaţiei Ligia Deca a încurajat inspectorii şcolari să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie, să încurajeze o stare de calm şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în situaţia excepţională în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor. De asemenea, au fost stabilite obligaîţile conducerii şcolilor.

Printre recomandări se numără purtarea măştii atât de către elevi, cât şi de către profesori. De asemenea, directorii şcolilor au ca obligaţii realizarea triajului zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor, efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ, aerisirea periodică a încăperilor. Potrivit Ministerului Educaţiei: "S-a încheiat videoconferinţa cu inspectorii şcolari generali, organizată de Ministerul Educaţiei, în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023. În cadrul întâlnirii, doamna ministru Ligia Deca le-a comunicat participanţilor concluziile discuţiilor desfăşurate (...) la Ministerul Sănătăţii, cu direcţiile de sănătate publică din ţară. Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie, să încurajeze o stare de calm şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în situaţia excepţională în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP". Ministerul s-a referit la prevederile din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar/ROFUIP referitoare la condiţiile în care pot fi suspendate cursurile cu prezenţă fizică. În cadrul şedinţei, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele şcolare vor colabora cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în vederea explicării şi accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unităţile de învăţământ, având următoarele obligaţii: a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcţiile de sănătate publică; b) comunicarea către unităţile de învăţământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătăţii, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înţelesul tuturor; c) informarea Ministerului Educaţiei cu privire la orice situaţie excepţională din punct de vedere epidemiologic constatată în unităţile de învăţământ. Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii: a) diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;

b) realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb; c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor; d) efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ; e) aerisirea periodică a încăperilor; f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă; g) recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal cât şi pentru elevi/preşcolari; h) informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

Recomandările sunt bune, dar s-a dovedit în timpul pandemiei că mult mai eficiente sunt restricţiile punctuale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica nimeni.

    Profesorii daca sesizeaza ceva si trimit copilul racit acasa, vin parintii cu scandalul.

    Parintii isi trimit copii si raciti la scoala ca nu le pasa de altii! 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro