Abonament gratuit

EFECTELE MAJORĂRII TVAEconomia Japoniei, în cel mai mare declin din 2011

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Economia Japoniei, în cel mai mare declin din 2011

Japonia a suferit, în trimestrul al doilea din acest an, cea mai mare contracţie economică din ultimii trei ani, din cauza creşterii TVA, măsură ce a dus la scăderea bruscă a cheltuielilor de consum. În luna aprilie, TVA a fost majorată la 8%, de la 5%, iar Executivul intenţionează să mai impună o creştere a taxei, la 10%, din octombrie 2015.

Produsul Intern Burt (PIB) al Japoniei a scăzut cu 6,8% în perioada aprilie-iunie 2014, în ritm anual, potrivit anunţului făcut ieri de Cabinetul de la Tokyo. Totuşi, declinul este inferior estimărilor economiştilor. Neajustat la schimbările de preţuri, PIB-ul ţării a scăzut cu numai 0,4% în trimestrul al doilea din anul curent.

În timp ce premierul nipon Shinzo Abe mizează pe o redresare rapidă, economia Japoniei a fost afectată, în luna iunie, de scăderea producţiei industriale. Declinul acesteia a fost cel mai puternic din martie 2011 până în prezent, ca urmare a faptului că societăţile au încercat să-şi diminueze stocurile. Ieri, ministrul economiei de la Tokyo, Akira Amari, afirma că guvernul nipon este gata să ia măsuri "flexibile", dacă va fi necesar.

În trimestrul al doilea, consumul gospodăriilor din Japonia a scăzut cu 19,2%, comparativ cu trimestrul întâi, iar investiţiile private - cu 9,7%. Totodată, importurile Japoniei s-au redus cu 20,5% (în ritm anual), iar exporturile - cu 1,8%.

Majorarea TVA a afectat consumatorii cărora le-au crescut în mică măsură veniturile. Preţurile de consum din Japonia au urcat cu 3,6% în iunie 2014, faţă de aceeaşi lună din 2013. De menţionat că preţurile alimentelor au sporit cu 5,1%.

Conform aşteptărilor, economia niponă va creşte cu 2,9% în trimestrul curent, comparativ cu perioada iulie-septembrie 2013.

Moneda niponă (yenul) avea ieri, pe piaţa din Tokyo, la ora locală 11:40, un curs aproape neschimbat faţă de ziua precedentă: 102,29 unităţi/dolar.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS