Retail

Egiptul şi Qatarul au convenit să îşi reia relaţiile diplomatice

S.B.
Internaţional / 21 ianuarie

Egiptul şi Qatarul au convenit să îşi reia relaţiile diplomatice

Egiptul şi Qatarul au convenit să îşi reia relaţiile diplomatice, a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Externe, guvernul de la Cairo devenind primul care a făcut acest lucru în cadrul unui acord arab pentru a pune capăt un conflict diplomativ cu Doha, informează news.ro.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au convenit la începutu acestei luni să îşi reia relaţiile diplomatice, comerciale şi de călătorie întrerupte în 2017, în urma acuzaţiilor că autorităţile din Qatar susţin terorismul, o acuzaţie negată de Doha.

"Republica Arabă Egipt şi statul Qatar au făcut schimb, astăzi, 20 ianuarie 2021, de două memorandumuri oficiale, în virtutea cărora cele două ţări au fost de acord să reia relaţiile diplomatice", se spune într-o declaraţie a Ministerului de Externe.

Nu au existat comentarii imediate din partea oficialilor din Qatar.

Sâmbătă, ministrul de Externe al Arabiei Saudite a declarat că regatul se aşteaptă să-şi redeschidă ambasada în Qatar în câteva zile şi că relaţiile diplomatice între cele două vor fi reluate.

Emiratele Arabe Unite, care au urmat exemplul Riadului pentru redeschiderea tuturor punctelor de intrare în Qatar, au anunţat că restabilirea legăturilor diplomatice va necesita timp.

Bahrainul şi-a redeschis spaţiul aerian cu Qatarul, la fel ca şi Egiptul.

Acordul susţinut de SUA pentru a pune capăt conflictului diplomatic a fost unul dintre o serie de acorduri în Orientul Mijlociu ale administraţiei fostului preşedinte american Donald Trump, care vizează construirea unui front unit împotriva Iranului.

Când a fost anunţat boicotul, Egiptul şi aliaţii săi au cerut Qatarului să întrerupă legăturile cu organizaţia Fraţii Musulmani, printre alte cereri.

Doha a afirmat că embargoul urmăreşte să îi reducă suveranitatea.

Grupul islamist a fost scos în afara legii în Egipt după ce şeful armatei de atunci, Abdel Fattah al-Sisi, a condus răsturnarea din Frăţie a preşedintelui Mohamed Mursi, în 2013, înainte de a fi ales el însuşi preşedinte anul următor. O mare parte din conducerea Frăţiei Musulmane a fost închisă în Egipt, dar alţi membri s-au refugiat în străinătate, în Qatar, sau în aliatul său regional Turcia.

Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au intrat, de asemenea, în conflict cu Turcia şi Qatarul în privinţa Libiei, unde au susţinut facţiuni opuse într-un conflict civil.

Un oficial al ministerului de externe din Qatar s-a angajat sâmbătă, într-o întâlnire cu oficialii de securitate egipteni şi din Emirate că Qatarul nu va interveni în afacerile interne ale Egiptului, au declarat pentru Reuters două surse de informaţii egiptene. El a promis, de asemenea, o schimbare de orientare pentru canalul de televiziune al-Jazeera din Qatar, care este finanţat de stat, şi pentru mass media de stat, au spus sursele.

Ministrul de Externe al Qatarului a declarat, în declaraţii televizate, după ce a fost anunţat acordul arab, că Al Jazeera este o instituţie de presă independentă.

Sursele de informaţii egiptene au mai spus că oficialii au convenit asupra cooperării economice şi a unei serii de întâlniri pe probleme nerezolvate, cum ar fi Libia şi Frăţia Musulmană. Oficialii au fost de acord să restabilească relaţiile diplomatice dintre Egipt şi Qatar "de probă", potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro