EIA: Cantităţi mari de gaze care încălzesc clima sunt introduse ilegal în Europa din China şi Turcia

A.F.
Miscellanea / 8 aprilie

EIA: Cantităţi mari de gaze care încălzesc clima sunt introduse ilegal în Europa din China şi Turcia

Cantităţi mari de gaze refrigerante, care încălzesc clima, sunt introduse ilegal în Europa din China şi Turcia, subminând pactul global pentru eliminarea lor treptată, se arată într-un raport al Agenţiei de Investigaţii de Mediu (EIA), cu sediul la Londra, publicat luni, relatează Reuters.

Gazele sunt hidrofluorocarburi (HFC), o gamă de substanţe chimice utilizate în industrie şi în comerţul cu amănuntul în principal pentru răcire. Aceste gaze nu afectează stratul de ozon, precum alţi agenţi frigorifici interzişi, dar, ca gaze cu efect de seră, pot fi de câteva mii de ori mai puternice decât dioxidul de carbon.

În ciuda angajamentelor de reducere a utilizării HFC, agenţiile de aplicare a legii din întreaga Uniune Europeană se străduiesc să urmărească transporturile ilicite care intră via Turcia, Rusia sau Ucraina, contrabandiştii recurgând la tactici din ce în ce mai sofisticate pentru a se sustrage detectării, a declarat EIA în urma unei investigaţii sub acoperire care a durat doi ani.

"Este încă destul de uşor să găseşti HFC-uri ilegale pe piaţa europeană", a declarat Fin Walravens, unul dintre principalii activişti ai EIA. "Există semne că cei care le comercializează îşi adaptează metodele, că devin ceva mai pricepuţi în încercarea de a se sustrage autorităţilor", a avertizat activistul. "Dacă reuşeşti să introduci nedepistat gazul cel mai poluant şi mai urât, practic obţii cel mai mare profit", adaugă el.

În cadrul amendamentului de la Kigali din 2016 la Protocolul de la Montreal, ţările europene şi alte ţări industriale s-au angajat să reducă utilizarea HFC cu 85% între 2012 şi 2036. Pentru a realiza această reducere treptată, producătorilor şi consumatorilor autorizaţi de HFC li se atribuie cote care sunt reduse treptat. Dar, având în vedere că cererea este încă puternică, reducerea treptată a dus la creşterea preţurilor, creând stimulente pentru contrabandişti - mulţi dintre ei fiind şi comercianţi autorizaţi - pentru a pune la dispoziţie mai multă marfă, se arată în raport.

"Este mult mai uşor dacă ai licenţă să îţi depăşeşti pur şi simplu cota: este atât de greu de dovedit", arată Walravens. "Reducerea treptată este menită să scumpească HFC-urile şi să îi facă pe oameni să creadă că alternativele sunt mai bune şi mai rentabile, dar dacă intră comerţul ilegal şi se vinde la jumătate de preţ, întregul sistem se prăbuşeşte", atrage atenţia activistul.

O investigaţie a EIA din 2021 a sugerat că HFC-urile introduse ilegal în Europa ar putea reprezenta 20-30% din volumele comercializate legal, echivalentul a până la 30 de milioane de tone de CO2. Noul raport nu a oferit o estimare revizuită, dar Walravens a declarat că "foarte puţine lucruri s-au schimbat".

China este cel mai mare producător de HFC din lume, cu 39 de producători autorizaţi care au primit permise de producţie echivalente cu 185 de milioane de tone de CO2 în acest an. În decembrie, China a emis noi reguli pentru a pedepsi firmele care îşi depăşesc cotele.

Chiar şi atunci când sunt disponibile produse alternative, aplicarea eliminărilor de substanţe chimice a reprezentat o provocare majoră, unele guverne "neputând sau nefiind dispuse să ia măsuri drastice", a declarat Ian Rae de la Universitatea din Melbourne, care a fost consilier tehnic în cadrul Protocolului de la Montreal. "Întotdeauna pare să existe o cerere din partea clienţilor care au fost mulţumiţi de vechiul produs şi sunt reticenţi în a trece la cel nou, care poate fi mai scump", a explicat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. va recomand sa vedeti in Siria dupa distrugerea "completa" pe acolo provocata de ISIS cum se "rafineaza"...

  camioane cisterne modificate in "Cazane" de fierbere...ca in Mad MAX... cu "calai" si minori ca sclavi... 

  s c c r e t 

  Salvare climei se face cu :

  - redeschiderea minelor de carbune/lignit cu centralele aferente, 

  din Germania si Polonia 

  - transportul gazului lichefiat "ieftin" de peste mari si tari cu tanchere "bombe ecologice"

  - si cat mai multe razboaie "echo" 

  1. Am uitat sa adaug si razboiul din Ucraina pornit de Putin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb