eJobs: 70% dintre angajaţii din HoReCa şi turism câştigă sub salariul mediu pe economie

T.B.
Companii / 27 martie

Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro

Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro

Turismul şi HoReCa se numără printre domeniile cu cele mai multe joburi noi scoase în piaţă în această perioadă, în condiţiile în care angajatorii, atât cei din România, cât şi cei din străinătate, au început să se pregătească pentru vârful de activitate din sezonul cald, se arată într-un comunicat al eJobs, remis redacţiei. Astfel, 4.000 de joburi noi au fost postate pentru aceste domenii în ultima lună, conform sursei.

Cu toate acestea, interesul candidaţilor se menţine temperat, la acest lucru contribuind şi salariile mici pe care cele două domenii le oferă. Astfel, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 70% dintre angajaţii din domeniu câştigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna ianuarie, a fost de 4.859 de lei. În funcţie de numărul de aplicări, turismul se află pe locul al şaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidaţi, în ultima lună adunând peste 80.000 de aplicări, potrivit comunicatului.

Cei mai mulţi angajaţi din turism şi HoReCa (36,9%) câştigă salarii cuprinse între 1.900 de lei şi 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 şi 4.500 de lei, mai arată datele Salario. În acelaşi timp, 22,1% obţin venituri cuprinse între 4.500 şi 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 şi 10.000 de lei pe lună şi doar 2%, ajung să depăşească suma de 10.000 de lei lunar. Cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul şi HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecţii, saloane de înfrumuseţare şi sport / wellness, arată datele eJobs.

Potrivit comunicatului, "Argumentul câştigurilor, dar şi faptul că au la dispoziţie un număr mare de oportunităţi similare în afara ţării, pe salarii de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari au adâncit deficitul de candidaţi cu care se confruntă angajatorii din turism şi HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate şi de un nivel ridicat de fluctuaţie a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluţia importului de candidaţi, în special din ţările asiatice", spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.

Un agent de turism câştigă în medie 3.300 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario de către specialiştii care activează în domeniu. Totuşi, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanţă. În perioada estivală, când şi activitatea este mai intensă, aceştia pot chiar să-şi dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziţionarea unor pachete de vacanţă. "De altfel, aceeaşi regulă se aplică pentru multe dintre poziţiile specific acestor domenii, în condiţiile în care, la salariul de bază, se adaugă bacşişul sau comisioanele de vânzări", mai spune Roxana Drăghici, conform sursei.

Potrivit comunicatului, cele mai mici salarii MEDII nete introduse până în acest moment de către angajaţii din turism şi HoReCa, sunt pentru joburile:

Cameristă - 2.600 de lei

Barman - 2.800 de lei

Ospătar - 2.900 de lei

Ajutor de bucătar - 3.100 de lei

Brutar / patiser / cofetar - 3.100 de lei

Judeţele cu cele mai mici salarii MEDII nete din Turism şi HoReCa sunt:

Bistriţa - 2.500 de lei

Gorj - 2.700 de lei

Prahova - 2.900 de lei

Călăraşi - 3.000 de lei

Caraş-Severin - 3.000 lei

Pe de altă parte, chiar şi în judeţele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:

Bucureşti - 4.400 de lei

Timiş - 4.100 de lei

Cluj - 3.700 lei

Braşov - 3.700 de lei

Constanţa - 3.600 lei

În ceea ce priveşte joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună.

În acest moment, pe eJobs.ro, platforma de recrutare din România, sunt disponibile peste 25.000 de locuri de muncă. Peste 750.000 de specialişti şi-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, arată datele comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb