EJOBS:Angajatorii se pregătesc pentru transparentizarea pieţei salariilor

V.G.
Media-Advertising / 14 decembrie 2022

Angajatorii se pregătesc pentru transparentizarea pieţei salariilor

Peste 10.000 de joburi cu salariul afişat sunt disponibile, în acest moment, pe eJobs.ro, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, companiile se pregătesc, astfel, pentru momentul în care va deveni obligatorie măsura propusă de Comisia Europeană de a legifera transparenţa salariilor. Propunerea vizează publicarea salariilor sau a unor marje salariale încă din anunţul de angajare.

"Dincolo de acest element al obligativităţii în viitorul apropiat, angajatorii ştiu că aceste anunţuri sunt mult mai atrăgătoare pentru candidaţi, fiind cu 40% mai vizualizate decât cele fără salariu. La asta se adaugă faptul că şi aplicările sunt mai ţintite de vreme ce candidaţii ştiu exact la ce să se aştepte din punct de vedere salarial şi nu aplică decât dacă oferta expusă în anunţ corespunde criteriilor pe care le au", explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Angajatorii cu cea mai mare deschidere către publicarea salariilor sunt cei din retail, servicii, transport - logistică, turism şi construcţii, iar majoritatea joburilor sunt din categoria entry level. Totodată, un număr important de poziţii cu salariile afişate sunt cele care se adresează candidaţilor ce vor să lucreze în afara ţării (17% din numărul total de locuri de muncă pentru care salariul este publicat).

"Deşi vedem o creştere a numărului de anunţuri de angajare care includ salariul oferit de angajator, încă este destul de restrictivă plaja joburilor şi domeniilor pentru care se întâmplă acest lucru. Cu cât poziţiile sunt mai specializate sau cer un nivel superior de senioritate, cu atât numărul de joburi cu salariul afişat este mai mic. De aceea, apar undeva în a doua parte a clasamentului domenii precum IT, telecomunicaţii, marketing, banking sau farma", punctează Roxana Drăghici.

Cu toate acestea, în perioada ianuarie - decembrie 2022 s-a triplat numărul de poziţii deschise care au salariul menţionat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pentru 2023 sunt aşteptate noi creşteri la acest capitol.

"Dacă se va menţine aceeaşi nevoie acută de candidaţi ca în 2022 şi anul viitor şi dacă va fi în continuare dificil pentru recrutori să găsească în piaţă candidaţii potriviţi, vom vedea tot mai multe companii care vor fi dispuse să facă acest pas în direcţia transparentizării salariilor pentru că va fi un avantaj competitiv care îi va ajuta să angajeze mai rapid", explică Roxana Drăghici.

La nivelul întregului an, companiile din Bucureşti, străinătate, Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa au fost cele care au publicat cele mai multe anunţuri în care au specificat salariul oferit.

"Un aspect îmbucurător este faptul că angajatorii încearcă să prezinte o imagine cât mai clară şi completă asupra câştigurilor pe care le poate obţine un angajat, astfel încât, acolo unde este cazul, au început să detalieze şi componentele variabile care se adaugă şi cresc partea fixă, precum valori estimative ale comisioanelor ori lista de beneficii extrasalariale", mai spune Roxana Drăghici.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 27.000 de locuri de muncă, se precizează în comunicat.

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro