EJOBS:De la zero. Cum să treci prin cu brio printr-o reconversie profesională?

Companii / 18 mai 2022

De la zero. Cum să treci prin cu brio printr-o reconversie profesională?

Momentul în care faci o schimbare radicală în carieră nu este uşor de parcurs. E important să te regăseşti în domeniul spre care doreşti să te orientezi. Astfel, dacă simţi că locul de muncă actual nu-ţi îndeplineşte aşteptările, atunci este momentul ideal să treci la acţiune. Pentru asta însă ai nevoie de multă răbdare, dar şi de un plan bine pus la punct. Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta să faci tranziţia către un alt domeniu sau job mai lină. 

Schimbare în carieră - pas cu pas

Caută domeniul care ţi se potriveşte

Pentru că îţi va fi destul de greu să mai dai înapoi dacă ai luat decizia de a te reprofila, trebuie să acorzi o mare atenţie noului domeniu în care vrei să activezi. Astfel, e important să alegi cu atenţie viitorul job. De preferat este să iei o decizie în funcţiile de abilităţile şi pasiunile pe care le ai. Făcând o alegere corectă îţi va fi mai uşor să gestionezi noile task-uri, dar vei avea şi mai multă determinare şi motivaţie să înveţi lucruri noi. 

Nu în ultimul rând, acestea te pot ajuta să te orientezi către un sector de activitate sau către o poziţie relevantă pentru tine. Spre exemplu, dacă îţi place munca de teren, comunici uşor cu oamenii şi ai skill-uri importante de negociere, atunci te-ai potrivi în domeniul imobiliar. 

Documentează-te bine înainte de a face o schimbare

Consultă datele statistice din piaţa muncii, site-urile de joburi, presa locală sau alte surse de informaţie. Acestea ar putea să te pună la curent cu cele mai căutate joburi, cei mai potriviţi angajatori sau domenii în care se oferă cele mai mari salarii. De partea ta rămâne să alegi doar ce este potrivit pentru tine. Totuşi, nu te lăsa dus de val către o anumită industrie doar pentru că oferă venituri salariale mari. Resursele financiare, de regulă, te pot motiva pentru o perioadă scurtă de timp. În schimb, o echipă pe aceeaşi lungime de undă cu tine, o relaţie satisfăcătoare cu managerul sau proiectele creative îţi pot menţine energia pe o perioadă mult mai lungă de timp.  

Urmează un curs sau un training de specializare

Dacă ai găsit deja domeniul potrivit pentru tine, pune-te la treabă, şi începe să cauţi unele cursuri de specialitate sau programe de training care ar putea să te ajute în viitoarea profesie. Spre exemplu, dacă vrei să te orientezi către domeniul IT, poţi alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real şi să faci schimb de experienţă cu ceilalţi cursanţi. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar pentru a-ţi găsi job. 

Iată care sunt condiţiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti

ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani

eşti angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI

ai absolvit cel puţin 8 clase

dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) - cursurile au loc doar online

ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen

ai în posesie difuzor/căşti şi microfon pentru a participa la discuţii

eşti un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)

deţii competenţe digitale de bază

 

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 

Apelează la ajutorul un profesionist

Un recrutor cu experienţă sau un consilier în carieră cu siguranţă a mai ghidat candidaţi care-şi doresc să o ia de la zero în carieră. De aceea nu ezita să apelezi la o persoană care te poate sfătui în ce direcţie să te orientezi sau care sunt paşii care ar putea să uşureze tranziţia către alt domeniu.  

Fii pregătit pentru orice şi ai răbdare în acest demers

Trebuie să fii pregătit din mai multe puncte de vedere atunci când iei o decizie radicală în privinţa carierei. În special, atunci când alegi un domeniu care e total diferit faţă de ce făceai anterior. Important este să nu sari etape şi să-ţi creezi aşteptările corecte în privinţa reprofilării. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro