EJOBS:Luna septembrie a redeschis apetitul românilor pentru schimbarea jobului

F.D.
Miscellanea / 8 septembrie

Luna septembrie a redeschis apetitul românilor pentru schimbarea jobului

Tot mai mulţi români sunt interesaţi de joburile disponibile pe piaţa muncii, după o primă jumătate de an în care angajatorii au întâmpinat dificultăţi reale în a ocupa poziţiile libere din companii. Ultima lună a adus o creştere importantă a dinamicii aplicărilor, atenţia candidaţilor fiind îndreptată aproape exclusiv către locurile de muncă din România, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, aproximativ 1 milion de aplicări au fost înregistrate în această perioadă, iar luna septembrie anunţă noi creşteri din acest punct de vedere, în condiţiile în care primele 7 zile ale lunii au adus 200.000 de aplicări noi.

"La finalul primului semestru, spuneam că 2022 a fost anul în care, procentual, creşterea numărului de joburi noi a depăşit evoluţia aplicărilor. Acum, însă, vedem că ambii indicatori punctează evoluţii similare. Fie că au înţeles că e un moment bun să te angajezi, fie ca sunt nevoiţi să-şi schimbe jobul, românii sunt tot mai activi şi foarte atenţi la opţiunile pe care le au în piaţă. Va fi o toamnă foarte interesantă şi ne aşteptăm ca, până la finalul anului, să vedem din nou cifre record în materie de aplicări", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

84,6% dintre aplicări au vizat locurile de muncă din România care nu aveau specificaţia "remote", 13,7% au fost direcţionate exclusiv către joburile ce pot fi făcute de acasă şi doar 1,7% pentru străinătate. "2020 a fost anul în care a scăzut masiv interesul românilor pentru a lucra în afara ţării. Deşi vedem cifre mai mari decât acum doi ani, în continuare există o reţinere în a aplica pentru un job peste hotare. Dacă în 2020 românii nu mai voiau să plece din cauza temerilor generate de pandemie, acum nu mai vor să plece pentru că piaţa este suficient de ofertantă la nivel local", adaugă Bogdan Badea. Germania, Olanda, Franţa şi Belgia sunt ţările în care vor să lucreze cei mai mulţi dintre români.

Cele mai căutate joburi în ultima lună au fost cele din retail, callcenter / BPO, servicii, IT / telecom şi financiar / bancar. După cum era de aşteptat odată cu finalul perioadei de vacanţe, turismul coboară în clasamentul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidaţi. Transporturile, industria alimentară şi construcţiile sunt alte trei sectoare care, împreună, au adunat peste 220.000 de aplicări.

În ceea ce priveşte aplicările pentru locurile de muncă remote, cele mai multe au mers către callcentere, angajatorii din IT / telecom, publicitate / marketing / PR şi media / internet. De altfel, acestea sunt şi domeniile care au păstrat cea mai mare deschidere pentru munca de acasă.

Peste 400.000 de aplicări au venit din partea candidaţilor cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, aproximativ 330.000 de la cei aflaţi la început de carieră (18-24 de ani) şi puţin peste 200.000 din categoria de vârstă 36-45 de ani. Candidaţii foarte tineri (cu vârsta mai mică de 18 ani) şi cei care au mai mult de 45 de ani rămân segmentele cel mai puţin active, cu 120.000 de aplicări împreună, se mai arată în comunicat.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro