Ejobs: Numărul de locuri de muncă remote scade abrupt pentru prima oară în ultimii trei ani

S.B.
Companii / 15 martie

Ejobs: Numărul de locuri de muncă remote scade abrupt pentru prima oară în ultimii trei ani

2023 pare să fie primul an în care angajatorii fac paşi concreţi în direcţia readucerii angajaţilor înapoi la programul de lucru de la birou, în condiţiile în care numărul de locuri de muncă remote postate în ultima lună este la cel mai scăzut nivel al ultimilor trei ani şi la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta deşi interesul candidaţilor pentru joburile ce pot fi făcute de acasă se menţine ridicat, iar numărul de aplicări din ultima lună este la cota maximă a ultimilor 4 ani.

"Despre reîntoarcerea masivă a angajaţilor la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum acest lucru s-a făcut în paşi mici, etapizat şi fără să se vadă un impact major asupra numărului de poziţii remote scoase în piaţă. Explicaţia stă în faptul că angajatorii ştiau că această opţiune a devenit, în timp, o condiţie importantă pentru cei care căutau să se angajeze, condiţie pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidaţi", spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Dacă în perioada februarie - martie 2022, fuseseră postate aproape 3.000 de locuri de muncă remote pe ejobs.ro, în aceeaşi perioadă din 2023 numărul a scăzut la aproximativ 1.500. Pentru acestea au fost înregistrate peste 116.000 de aplicări în ultima lună din acest an, în timp ce în perioada februarie - martie 2022 numărul de aplicări pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000.

Sectorul call - center / BPO continuă să scoată în piaţă cele mai multe joburi remote, însă la jumătate, din punct de vedere numeric, faţă de februarie - martie 2022. Tot într-un ritm substanţial redus faţă de anul trecut, dar cu prezenţă pe zona oportunităţilor remote se mai află angajatorii din advertising / marketing / PR, IT / telecom, training şi servicii. Cele mai multe dintre poziţiile postate în ultima lună sunt pentru candidaţii entry level, cu maximum doi ani de experienţă.

În timp ce numărul de joburi care permit munca de acasă a scăzut, volumul de aplicări pe care le generează este în creştere, candidaţii manifestând cel mai ridicat interes din ultimii patru ani pentru ideea de a lucra din afara biroului. Astfel, cele 116.000 de aplicări înregistrate în ultima lună pentru aceste joburi reprezintă 13,5% din totalul de aplicări, de peste 10 ori mai mult decât pentru joburile din străinătate, de exemplu. "Deşi tendinţa este de a readuce oamenii înapoi la birou, pentru angajatorii care au dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi, poate deveni un avantaj competitiv major acest tip de flexibilitate prin care oferă angajaţilor libertatea de a alege cum doresc să lucreze - la sediu, de acasă sau hibrid", mai spune Roxana Drăghici.

Cel mai interesaţi de aceste joburi sunt candidaţii din categoria de vârstă 25 - 35 de ani, urmaţi de cei aflaţi la primul job sau care au intrat recent pe piaţa muncii, respectiv tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Segmentul 36 - 45 de ani generează de trei ori mai puţine aplicări pentru această categorie de locuri de muncă, în timp ce pentru candidaţii care au peste 45 de ani reprezintă o opţiune pe care aproape nu o iau în calcul, fiind înregistrate mai puţin de 5.000 de aplicări în ultima lună.

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro