Elcen a depus cererile de finanţare pentru construirea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă la CTE Grozăveşti şi Progresu

F.D.
Companii / 30 mai

Elcen a depus cererile de finanţare pentru construirea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă la CTE Grozăveşti şi Progresu

ELCEN a depus joi cererile de finanţare pentru construirea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă la CTE Grozăveşti şi CTE Progresu, investiţiile totale ridicându-se la circa 286 milioane de euro, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, cele două proiecte au în componenţă eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, investiţie în valoare totală de aproximativ 120 milioane euro şi implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiţie în valoare totală de aproximativ 166 milioane euro.

Cererile au fost depuse în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.

Ministerul Energiei a publicat în data de 28 mai Ghidul pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă (CHP) în sectorul încălzirii centralizate - Fondul de Modernizare.

Lansarea apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.

Cel mai mare proiect de centrală nouă al ELCEN - CET Bucureşti Sud - va fi depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, pentru că investiţia se ridică la peste 300 de milioane de euro.

O singură centrală a mai fost modernizată în cadrul ELCEN în perioada 2005-2009: CET Bucureşti Vest. Celelalte 3 CET-uri ale ELCEN (CET Grozăveşti, CET Progresu şi CET Bucureşti Sud) sunt vechi de aprox. 5 decenii şi folosesc o tehnologie neperformantă specifică anilor 60-70.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investiţiilor propuse:

- eficientizarea functionarii centralelor;

- asigurarea eficienţei energetice ridicate prin funcţionarea în cogenerare de înaltă eficienţă;

- maximizarea producţiei de energie electrică şi termică;

- reducerea costurilor de productie la nivelul centralelor;

- reducerea volumului de poluanti atmosferici si încadrarea în normele de protectie a mediului în vigoare - emisii scăzute de CO2;

- pastrarea calitaţii ELCEN de participant important pe piaţa de energie electrica şi a serviciilor tehnologice de sistem;

- acoperirea necesarului de energie termica al municipiului Bucureşti.

Viziunea pentru viitorul ELCEN şi obiectivele de investiţii vor avea un impact semnificativ asupra adecvării politicii industriale a companiei la noua realitate energetică şi de mediu.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb