Revista BURSA Construcţiilor

Eliminarea pragului la SIF-uri, adoptată de deputaţi

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2019

Eliminarea pragului la SIF-uri, adoptată de deputaţi

Creştere puternică pentru cotaţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare

Legea urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis

Proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) ce prevede, printre altele, eliminarea pragului de deţinere de 5% la SIF-uri, a fost aprobat astăzi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Acum urmează ca legea să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis ceea ce implică, probabil, o perioadă de cel puţin câteva luni până la finalizarea întregului proces legislativ pentru ca, ulterior, măsurile prevăzute în legea FIA să fie puse în aplicare după şase luni de la intrarea sa în vigoare.

Piaţa a reacţionat pozitiv faţă de votul deputaţilor, la ora 15:20 acţiunile tuturor celor cinci SIF-uri înregistând creşteri majore ale cotaţiilor: SIF Oltenia (SIF5) - 6,17%, SIF Moldova (SIF2) - 5,63%, SIF Muntenia (SIF4) - 4,76%, SIF Transilvania (SIF3) - 4,62%, SIF Banat - Crişana (SIF1) - 3,24%.

De altfel, avizul pozitiv al deputaţilor a fost anticipat de investitori, SIF-urile înscriindu-se pe un trend ascendent încă din vara acestui an, mişcare ce a accelerat puternic începând cu jumătatea lunii noiembrie.

Potrivit analiştilor, existenţa pragului de deţinere la SIF-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor acestor societăţi cât şi în calea dezvoltării pieţei noastre în ansamblu.

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a precizat în luna septembrie a acestui an, că limitarea deţinerii la 5% din capitalul unei societăţi reprezintă principala cauză pentru care SIF-urile se tranzacţionează la un discount mare şi au o lichiditate redusă.

Prin înlăturarea pragului se creează premisele ca instituţionali importanţi să acumuleze pachete semnificative din capitalul societăţilor de investiţii financiare şi să îşi sporească puterea de decizie privind modul în care sunt conduse SIF-urile.

Practic, proiectul ce modifică reglementările şi legile care se aplică funcţionării fondurilor de investiţii alternative prevede, în ceea ce priveşte pragul la SIF-uri (articolul 81), abrogarea, printre alte modificări, a articolului 286, 286^1 şi 286^3 din Legea 297/2004 republicată, respectiv cele care fac referire la pragul-limită de deţinere de 5% la SIF-uri.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.

Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. Iohanis va promulga de indata.... peste sase luni....

  1. Nu are niciun motiv sa amane promulgarea, ba dimpotriva, avand in vedere ca in luna mai 2020 vor avea loc alegeri locale, apoi in toamna (sau mai devreme) alegeri parlamentare.

   Conform Art. 77 din Constitutie presedintele are 20 de zile: 1. promulga, 2. retrimite parlamentului, 3. ataca la Curtea Constitutionala.....

   Si 4. Injura PSD

   De unde știi tu ai vorbit cu el!

   Si eu fac la fel!

   Faraoane o trecut 20 de zile si presedintele inca nu a promulgat dar se poate ca peste multe luni - de indata - va promulga!

  Nu fiti fraieri, nu vindeti nimic acum. O sa creasca mult si bine sifoanele. Cine vrea sa cumpere, sa scoata bani multi. Sifurile sunt inca mult subevaluate. Nu vindeti acum!!!

  1. cine zici ca o sa cumpere? esti naiv ! cartile sunt deja facute, cei care deja controleaza sif-urile vor sifona bani pentru ei, iar fraieri o sa fie fericiti ca sunt actionari

   ba esti prost? ba esti nebun? sifoanele e in mina la 5-6 baieti. cu ridicarea pragului e pirtie pentru a anihila orice opinie a investitorilor mici. s-a terminat tata. urmeaza majorari de capital la SiIFoane cu minimizarea prezentei actionarilor cu iq sub 90. in 3 ani SIFoanele in proportie de 75-80 se muta in citeva buzunare

  Pe termen mediu si lung pretul SIF-urilor va creste puternic. Ca o predictie personala SIF1 si SIF5 vor ajunge pe termen mediu undeva in jurul a 10.00 lei/actiune, iar pe termen lung vor sari peste 20.00 lei/actiune. Acelasi lucru se va intampla si cu celelalte SIF-uri, poate ceva mai ponderat.

  1. da...pretul actiunilor o sa fie dublu fata de valoarea activelor...Doamne!! 20/act ia la Petre frate

   Nu o sa ma credeti dar exita interese foarte mari si o sa castige anumite grupuri foarte mult iar marea majoritate o sa luam inca o mare tiapa. Sper sa ma insel!

   Gil, teapa iei daca te lacomesti. Daca vinzi fara sa fii stresat,iti iei banii si pe urma stai linistit, eventual astepti o scadere ca sa reintri pe SIFuri

  Miscarile de astazi au fost doar inceputul unui lung sir de tranzactii consistente pe SIFuri. In primul rand se vor cumpara intre ele pentru a-si mentine/creste controlul. In cel de-al doilea rand fondurile de pensii de-abia asteapta sa mai consume din purcoiul de cash care intra luna de luna. Si nu in ultimul rand, cand strainii vor mirosi sif-urile le vor transforma in racheta. Eu ma astept la o crestere de cel putin 25% pe termen scurt si o crestere de cca 50% pe termen mediu-lung.

  S a terminate dinozaururule

  Gata nu te Mai poti Baza pe marele professor universitar penal Adam sa te apere in AGA 

  de acum Incolo cine are actiuni conduce

  CIMITIRUL ELEFANTILOR ESTE DESTINATIA TA 

  ba sunteti varza. la sifoane nu vinde nimeni. implicit nici-un "mare" nu poate intra. concluzia, setupul de azi e pentru cei care deja au actiuni la sifuri. acei "mari" prezenti in actionariat. orice mutare viitoare e determinata de interesul celor care exista in actionariat azi. nu apare factor extern in evolutia viitoare a sifurilor. iar factorul intern e cel care a determinat ridicarea pragului. cu ce scop? explicatiile intr-o varianta viitoare

  1. Pentru Lakis.

   ba nu, pt Bilteanu ….

   Ba pentru Ciurezu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro