EMA evaluează anticorpii Regdanvimab şi autorizează doza 3 de vaccin, în timp ce creşte riscul înmulţirii cazurilor de COVID-19

G.U.
Miscellanea / 05 octombrie

EMA evaluează anticorpii Regdanvimab şi autorizează doza 3 de vaccin, în timp ce creşte riscul înmulţirii cazurilor de COVID-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a început luni evaluarea în vederea autorizării tratamentului cu anticorpi monoclonali Regkirona (Regdanvimab) pentru pacienţii cu COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică sud-coreeană Celltrion, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

În aceeaşi zi, EMA a avizat administrarea unei doze de consolidare din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech pentru populaţia generală cu vârste de la 18 ani în sus, la cel puţin şase luni după a doua doză, precum şi administrarea unei doze suplimentare din vaccinurile ARN mesager Pfizer/BioNTech sau Moderna pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, la cel puţin 28 de zile după a doua doză.

Tratamentul cu Regdanvimab

EMA a primit solicitarea pentru a studia o posibilă autorizare pentru comercializarea tratamentului cu anticorpi monoclonali Regkirona (Regdanvimab) în UE din partea Celltrion Healthcare Hungary Kft, filiala europeană a companiei Celltrion. Aceasta a prezentat date ce susţin că Regdanvimab este eficient în tratarea pacienţilor COVID-19 adulţi care nu necesită oxigen suplimentar şi prezintă un risc sporit de a dezvolta simptome grave ale bolii.

Anticorpul monoclonal Regdanvimab diminuează capacitatea virusului de a ajunge în celulele corpului, reducând riscul de spitalizare a pacientului.

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a început la sfârşitul lunii februarie evaluarea în timp real a datelor privind securitatea, eficacitatea şi calitatea acestui tratament, după publicarea rezultatelor preliminare ale unui studiu care a analizat capacitatea anticorpului monoclonal Regdanvimab de a trata COVID-19. În această fază CHMP a evaluat datele studiilor asupra efectelor anticorpilor Regdanvimab la pacienţii cu simptome uşoare spre moderate care nu necesită oxigen suplimentar.

EMA urmează acum să evalueze beneficiile şi riscurile acestui tratament, iar concluziile sale ar putea fi emise într-un termen de două luni, în funcţie de fiabilitatea datelor prezentate şi de nevoia unor informaţii suplimentare de care ar putea avea nevoie experţii agenţiei europene.

Doza de consolidare Pfizer/BioNTech

EMA a analizat datele prezentate de asocierea Pfizer/BioNTech, care susţin utilitatea şi necesitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, la cel puţin şase luni după primirea dozei a doua.

După evaluarea datelor care indică o creştere a nivelului anticorpilor după administrarea dozei de consolidare, CHMP a concluzionat că administrarea acestei a treia doze poate fi luată în considerare.

EMA a menţionat totuşi că datele existente în prezent privind a treia doză sunt limitate şi ''riscul de boli cardiace inflamatorii sau a altor efecte secundare foarte rare după o doză de consolidare nu este cunoscut şi este monitorizat cu atenţie''.

Agenţia europeană a avizat deocamdată favorabil numai doza de consolidare pentru serul Pfizer/BioNTech, cea pentru serul Moderna fiind în curs de evaluare.

Cât despre companiile producătoare de vaccinuri anti-COVID-19 pe bază de vector viral, respectiv AstraZeneca şi Janssen, acestea nu au prezentat încă date din testele clinice sau din campaniile de vaccinare care să permită determinarea duratei protecţiei oferite de schema lor completă de vaccinare.

În cazul Janssen, filială a companiei americane Johnson & Johnson şi al cărei vaccin anti-COVID-19 este administrat într-o singură doză, EMA aşteapă datele clinice în vederea emiterii unei recomandări pentru administrarea unei a doua doze la două luni după prima.

Doza suplimentară Pfizer/BioNTech sau Moderna

În timp ce dozele de consolidare sunt destinare sporirii protecţiei în faţa COVID-19 în cazul persoanelor care au un sistem imunitar normal şi au primit schema completă din două doze, dozele suplimentare sunt administrate persoanelor imunodeprimate, cum ar fi de pildă cele care au suferit un transplant de organe sau urmează tratamente oncologice.

Rezultate ale unui studiu italian publicat luni arată că vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente la persoanele cu sisteme imunitare slăbite.

Pacienţii aflaţi în astfel de situaţii au un răspuns imunitar iniţial insuficient şi o a treia doză ar putea îmbunătăţi reacţia sistemului imunitar. ''Deşi nu există dovezi directe conform cărora capacitatea de a produce anticorpi la aceşti pacienţi protejează împotriva COVID-19, este de aşteptat că doza suplimentară să crească protecţia cel puţin la unii pacienţi", indică agenţia europeană.

Recomandarea EMA menţionează pentru doza suplimentară administrarea ei la cel puţin 28 de zile după încheierea schemei complete din două doze.

Spre deosebire de doza de consolidare, avizată deocamdată favorabil de EMA doar pentru serul Pfizer/BioNTech, în cazul dozei suplimentare agenţia europeană a avizat şi serul Moderna, celălalt vaccin produs pe bază de ARN mesager.

Deciziile autorităţilor naţionale

Deciziile privind administrarea dozelor de consolidare sau a celor suplimentare revin statelor membre ale UE, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor şi de datele epidemiologice, unele state membre folosindu-le deja fără a mai aştepta concluziile agenţiei europene.

De asemenea, organismele de reglementare sanitară din SUA, Marea Britanie şi Israel au aprobat a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

Totuşi, nu există un consens în rândul experţilor privind administrarea acestei a treia doze. În timp ce Israelul - ţară aflată în avangarda vaccinării anti-COVID-19 - a decis administrarea acestei doze pentru întreaga sa populaţie, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) apreciase cu o lună în urmă că este nevoie de doze suplimentare pentru persoanele imunodeprimate, dar a considerat că nu este urgentă nevoia unei doze de consolidare pentru populaţia generală, opinie emisă când EMA încă evalua aceste aspecte.

Recomandarea EMA anunţată luni survine în contextul în care guvernele europene se află sub presiune pentru a-şi relansa economiile evitând noi măsuri de lockdown după ce varianta Delta mai contagioasă a coronvirusului a devenit dominantă, comentează Reuters.

ECDC a atenţionat săptămâna trecută că rata de vaccinare în UE încă este scăzută şi în următoarele şase săptămâni există riscul unei înmulţiri a cazurilor de COVID-19, a spitalizărilor şi deceselor.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Înregistrați în secret, cercetători de la PFIZER au admis că anticorpii naturali sunt mult superiori vaccinului.

  Trei cercetători angajați ai companiei Pfizer au fost înregistrați cu camera ascunsă de un jurnalist de la Project Veritas, care i-a descusut despre imunitatea naturală în comparație cu imunitatea conferită de „vaccinurile” Covid. Într-un videoclip de 10 minute lansat luni seara, toți cei trei oameni de știință au admis, separat, că anticorpii naturali produși de organism în urma infectării cu SARS-CoV-2 sunt mult superiori celor stimulați de „vaccinul” Covid, scrie și EVZ.ro.  

  Primul cercetător de la Pfizer: „Când cineva este imun în mod natural – ca de exemplu după ce a făcut COVID – probabil că are mai mulți anticorpi împotriva virusului … Când faceți de fapt virusul, veți începe să produceți anticorpi împotriva mai multor componente ale virusului… Deci, anticorpii d-voastră sunt probabil mai buni în acel moment decât după vaccinarea Covid”, a afirmat omul de știință Nick Karl. 

  „Orașul New York are nevoie de oameni vaccinați. Este vorba doar de a-i determina să se simtă incomod pe cei nevaccinați până la punctul în care vor zice „La naiba, o să-l fac”, știi…”, a adăugat el. 

  Al doilea angajat al Pfizer, omul de știință asociat senior Chris Croce, a întărit afirmațiile lui Karl – spunând că cei care au dobândit imunitate în mod natural sunt „probabil mai protejați” față de cei vaccinați. 

  Jurnalist Veritas: „Deci, sunt bine protejat cu anticorpi?” 

  Chris Croce, cercetător asociat principal Pfizer: „Da”. 

  Jurnalist VERTISEMENTVeritas: „La fel de mult ca și cu vaccinul?” 

  Croce: „Probabil mai mult” 

  Jurnalist Veritas: „Cum? Cum, cu cât mai mult? ” 

  Croce: „Sunteți protejați pentru mai mult timp, deoarece există un răspuns natural”. Croce îl sfătuiește apoi pe jurnalistul sub acoperire să „aștepte” până când imunitatea naturală scade, de vreme ce a avut deja Covid-19. 

   

  Un al treilea cercetător de la Pfizer, Rahul Khandke, a spus că firma face presiuni asupra angajaților pentru a-i determina să ascundă informații sensibile față de public 

  „Suntem formați și învățați să fim de genul: „vaccinul este mai sigur față de imunitatea dată de infectarea cu COVID”. Sincer, a trebuit să facem atât de multe seminarii pe această temă. Nu aveți idee! De exemplu, trebuie să stăm acolo ore și ore și să ascultăm fraze de genul „nu poți vorbi despre asta în public”, a spus Khandke, care au fost de asemenea de acord asupra anticorpilor naturali. 

   

  Croce a recunoscut că Pfizer este în faza de efectuare de teste pentru a determina dacă vaccinul lor cauzează miocardita. 

  „Deci, da, facem… tocmai am trimis, de exemplu, 3.000 de probe de la pacienți pentru a fi testate nivelurile crescute de troponină (în vederea detectării infarctului și pentru a vedea dacă are la bază vaccinul)…”, mai spune cercetătorul, potrivit zerohedge. 

   

   

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro