Emmanuel Macron propune ca Europa să contruiască "o nouă ordine de securitate" cu NATO în faţa Rusiei

J.P.
Internaţional / 19 ianuarie

Emmanuel Macron propune ca Europa să contruiască "o nouă ordine de securitate" cu NATO în faţa Rusiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască "o nouă ordine de securitate" cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru "un dialog franc şi exigent" cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Securitatea continentului nostru este indivizibilă", a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi "să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate".

"Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei", a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia", a adăugat liderul francez.

"Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani", a mai arătat Macron.

El a citat, printre aceste principii, "respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă".

"Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale", a mai afirmat preşedintele francez.

În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.

În discursul său, Emmanuel Macron a afirmat că "nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine". Prioritatea este de a apăra statul de drept, "tezaurul nostru", şi "este vorba mai ales de a convinge din nou popoarele care s-au îndepărtat", a adăugat el.

Pentru a întări statul de drept, Macron a propus ca dreptul la avort şi dreptul la protecţia mediului să fie integrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Trebuie "actualizată această Cartă pentru a fi mai explicită cu privire la recunoaşterea dreptului la avort sau cu privire la protecţia mediului", a afirmat el, la o zi după ce Parlamentul European a ales-o ca preşedinte pe conservatoarea malteză Roberta Metsola, cunoscută ca având o poziţie personală antiavort.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Macron a afirmat că "nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine".

    Deci numai "disoluţia identităţilor noastre" fara nationale, poate personale, in timp ce se exprima clar: fara revenirea la nationalism. Nici nu se mai poate astfel in Franta, la ce cartiere speciale au, in care autoritatile statului nu mai au ce cauta. Nu avem nevoie de modelul asta in alte parti ale UE. 

    Bine ca face pe viteazul ca aparator al Europei, uitand ca Franta nu a fost in stare sa duca la final o misiune nu foarte complicata in Africa si a avut nevoie de ajutor american, ca sa nu se faca de rusine.

    Probabil vom avea o armata de lgbtq in actiune, un fel de Fou Max, in echipament de la Hermes, Vuitton, Dior. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

20 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9477
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6725
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8048
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8325
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.4633

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro