ESSA GROUP: Se adânceşte criza de personal pentru retailerii alimentari

Comunicate de presă / 28 septembrie 2021

Se adânceşte criza de personal pentru retailerii alimentari

Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi sunt oraşele de unde vin cele mai multe cereri de personal din partea reţelelor din retailul alimentar. ESSA Group se confruntă astăzi cu găsirea candidaţilor potriviţi, într-o perioadă extrem de delicată, în care toate deciziile sunt luate în funcţie de măsurile dictate de pandemie, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Bucureştiul şi cele cinci mari oraşe, definite ca Tier 1, au o concentrare mai mare de puncte de vânzare din canalul modern trade. Pentru job-urile ESSA ce necesită candidaţi calificaţi şi necalificaţi, cea mai mare competiţie o avem din partea platformelor logistice, prezente în aceste oraşe. Sunt multe cereri de personal, dar puţini cei care au disponibilitatea să le acceseze", declară Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group, un business de 15 milioane de euro anul trecut.

În contextul în care astăzi, la nivelul general al pieţei, se vorbeşte de un deficit de personal, antreprenorul spune că, iniţial, a luat în calcul varianta personalului din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană (non-UE), cu focus pe Sri Lanka, considerând-o "soluţia ideală".

ESSA Group a interacţionat prima oară cu forţa de muncă non-UE în 2019, dar a renunţat odată cu venirea crizei. Ulterior, a reactivat interesul pentru această idee prin intermediul unor consultanţi specializaţi, reactualizând costurile de aducere în ţară pentru personalul cu potenţial.

"Pornind de la obligativitatea respectării unui cuantum salarial şi a unor condiţii de aducere în ţară - masă, cazare, taxe guvernamentale, bilete de avion, permise de şedere, etc - costul final este cu 32,8% mai mare decât în cazul recrutării şi delegării de personal autohton. În plus, există şi un termen mare de aşteptare de la plasarea cererii şi până când aceştia vor veni fizic la muncă în România, respectiv de patru până la şase luni", mai declară Eugen Saulea.

Drept urmare, varianta recrutării de angajaţi autohtoni rămâne cea mai bună, chiar dacă în prezent sunt mai multe locuri de muncă decât candidaţi pentru acele locuri. Recent, ESSA Group a avut, la nivelul unei reţele de supermarket, un necesar de peste 300 de persoane, job-ul de casier fiind preponderent. Compania a indentificat două motive principale pentru care apar aceste comenzi masive de personal. Primul si cel mai important este cel al migrării propriilor angajaţi către alte reţele de profil. Plecările au la bază aspecte precum cele legate de salarizare, programul de lucru sau structura de management.

Al doilea motiv este cel legat de sezonalitate şi de licitaţiile pentru servicii noi. În această categorie este dominant job-ul de lucrător polivalent (64%), urmat de lucrătorul comercial (21,9%) şi de casieri (3,63%).

"Fenomenul de migrare a propriilor angajaţi ai marilor reţele către alte companii de profil este unul de o mare amploare în anul 2021. Avem două trimestre din acest an cu creşteri alarmante de la o lună la alta şi estimăm că apogeul acestei crize de personal va fi în trimestrul al patrulea, perioadă în care toţi furnizorii îşi doresc vânzări maxime", explică Eugen Saulea.

Cel mai important factor decizional pentru candidaţi rămâne salariul, la care se adaugă bonusurile şi alte stimulente. Potrivit ESSA Group, cel mai mic salariu în acest domeniu este salariul minim pe economie, pentru un post necalificat, respectiv 1.700 de lei net. La polul opus, salariile mai mari depăşesc 2.800 de lei net şi cumulează prestări de servicii conexe sau sporuri de weekend.

La momentul de faţă, parteneriatele setate de ESSA sunt în principal cu marii retaileri alimentari şi foarte puţin cu cei din segmentul DIY (do it yourself). Segmentul alimentar este cel cu rulaje semnificative, fiind foarte utile efectivele puse la dispoziţie de către companiile specializate, aşa cum este şi ESSA. În ultimii ani, compania lui Eugen Saulea a redefinit termenul de "leasing de personal" în relaţia cu marii retaileri, în contextul în care colaborarea cu aceştia presupune multă flexibilitate când vine vorba de selecţia de personal. (Cei interesaţi de un loc de muncă în cadrul companiei ESSA pot trimite un CV pe adresa de email: recrutare@essagroup.ro)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La 1700 ron se întâlnește cererea cu oferta? Din articol reiese ca nu. Necesita un MBA internațional să înțelegi fenomenul, atât de complex este.

    Platiti oamenii si vor veni! Restul e cancan

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro