ESTIMĂRI PRELIMINARE:Banca Elveţiei a avut pierderi de peste 15 miliarde de dolari în 2018

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Banca Elveţiei a avut pierderi de peste 15 miliarde de dolari în 2018

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) estimează că a înregistrat pierderi de 15 miliarde de franci (15,3 miliarde de dolari) în 2018, în condiţiile în care declinul burselor şi aprecierea francului au redus valoarea investiţiilor sale masive în valută.

Pierderile vin după ce, în 2017, Banca Elveţiei a raportat un profit de 54,4 miliarde de franci, cel mai ridicat din istoria sa de 110 ani.

"Banca Elveţiei a fost afectată de declinul pieţelor acţiunilor, în timp ce aprecierea francului a redus valoarea investiţiilor în valută, la momentul la care acestea sunt reconvertite în franci", este de părere Alessandro Bee, economist la UBS, potrivit Reuters.

Moneda elveţiană s-a apreciat până la circa 1,125 unităţi/euro la sfârşitul anului trecut, faţă de un curs de 1,17 unităţi/euro la finalul lui 2017, ceea ce reduce valoarea acţiunilor şi bondurilor denominate în euro deţinute de SNB. În opinia lui Bee, "fiecare centimă în plus pentru franc, raportat la euro, înseamnă o pierdere de apro­ximativ 3 miliarde de franci pentru SNB".

Banca Elveţiei deţine aproximativ 20% din rezervele sale în acţiuni (printre care titluri "Apple" Inc. şi "Facebook" Inc.) şi restul în bonduri, a căror valoare a scăzut de la începutul lui 2018.

Chiar dacă are pierderi, SNB va distribui profit în valoare de două miliarde de franci către Guvernul federal şi cantoanele elveţiene. SNP intenţionează să acorde dividende de 15 franci/acţiune (nivelul maxim permis).

SNB are drept mandat principal asigurarea stabilităţii preţurilor, nu realizarea de profit. Însă, din punct de vedere legal, Banca Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal şi de cantoane.

Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

Datele financiare prezentate ieri de SNB sunt preliminare, banca urmând să ofere detalii la data de 4 martie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS