Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

S.B.
Internaţional / 17 august

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice, potrivit news.ro.

Măsura este menită să împiedice ca acestea "să mobilizeze mai multă ostilitate în societate şi să deschidă răni vechi" în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul. Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupaţia rusă şi nu îşi au locul în spaţiul public estonian.

Un tanc emblematic T-34 din oraşul Narva, care se învecinează cu Rusia, urma să fie dus la Muzeul de Război din Estonia.

Narva este al treilea oraş ca mărime din Estonia, unde 97% din populaţia de aproximativ 60.000 de persoane vorbesc limba rusă.

Estonia şi-a recâştigat independenţa în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu marţi dimineaţă şi încărcată pe o remorcă militară înainte de călătoria sa de 200 km (125 de mile) spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autorităţile au declarat că au restricţionat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum şi la alte monumente locale.

Războiul Rusiei din Ucraina stârneşte tensiuni în special în Narva, se teme Estonia.

În declaraţia sa, prim-ministrul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va "permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia".

"Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile şi confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acţionăm rapid pentru a asigura ordinea publică şi securitatea internă".

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupaţia rusă şi nu îşi au locul în spaţiul public estonian.

În afară de tancul T-34, cimitirul celui de-al Doilea Război Mondial va fi, de asemenea, relocalizat cu "un marcaj funerar neutru" - o chestiune care, recunoaşte guvernul, poate crea tensiuni.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a exprimat indignarea faţă de planurile Estoniei. "Războiul împotriva istoriei, în plus cu o istorie comună şi eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Estonia anulează, de asemenea, aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetăţenii ruşi.

"Trebuie să recunoaştem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocităţi, care au loc pe teritoriul ucrainean", a declarat dl Reinsalu.

Letonia, Lituania şi Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruşi. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează ruşilor, mai transmite BBC.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9410
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0408
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6488
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.3997

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro