eToro: Angajamentul pe termen lung poate aduce beneficii pe piaţă

Piaţa de Capital / 12 februarie

eToro: Angajamentul pe termen lung poate aduce beneficii pe piaţă

Angajamentul este la fel de important în investiţii precum este într-o relaţie, conform unei analize a platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Potrivit datelor din ultimii 100 de ani, probabilitatea unui randament pozitiv în urma deţinerii unui portofoliu S&P 500 pentru un singur an este de 72%. Cu toate acestea, această probabilitate creşte la 87% dacă este deţinut timp de 10 ani şi la 95% dacă este deţinut timp de 20 de ani. Datele privind indicele All Share din Regatul Unit spun aceeaşi poveste, probabilitatea unui randament pozitiv crescând de la 66% pentru un singur an la 83% pe o perioadă de 20 de ani.

Datorită compunerii, randamentele pe ambele pieţe se îmbunătăţesc considerabil pe perioade mai lungi. În ultimul secol, o persoană care investeşte pentru un singur an ar fi înregistrat un randament mediu de 9% în SUA şi de 6,4% în Regatul Unit, însă pe o perioadă de 20 de ani, randamentele medii sunt de 265% şi, respectiv, 245%. Bursa din România pe termen lung ar fi avut un randament mediu de peste 10% pe an în ultimii 20 de ani. De asemenea, cineva care ar fi investit la începutul anului 2004 în indicele BET ar fi avut un randament de peste 600% la sfârşitul anului 2023, în ciuda scăderii masive de 70% a indicelui în timpul crizei din 2008.

Ben Laidler, Global Markets Strategist la eToro, comentează rezultatele: "Fiecare investitor individual trece prin momente dificile în ceea ce priveşte investiţiile sale, dar cei care se angajează pe termen lung şi rămân constanţi sunt cei care culeg cele mai mari recompense. După cum ilustrează datele noastre S&P şi FTSE, timpul petrecut pe pieţe este mai bun decât sincronizarea pieţei, iar randamentele se îmbunătăţesc dramatic pe perioade mai lungi."

Datele eToro evidenţiază, de asemenea, recompensele obţinute dacă vă păstraţi investiţiile în perioadele dificile. Companii precum Amazon, BAE Systems şi Berkshire Hathaway au recompensat investitorii loiali prin recuperarea după scăderi majore, înregistrând randamente frumoase (tabelul 1).

Meta a fost trecută pe lista neagră de mulţi investitori după o prăbuşire de 77% în 2021 şi 2022, dar şi-a revenit pentru a oferi o recuperare de 351% în puţin peste 12 luni, înregistrând un randament total de 527% în zece ani. În mod similar, Amazon a oferit un randament total de 796% pe zece ani, în ciuda unei scăderi de 53% între noiembrie 2021 şi decembrie 2022.

Analiza subliniază, de asemenea, pericolele de a ne lăsa purtaţi de entuziasmul unei aventuri pe termen scurt. Acţiuni subperformante pe termen lung, inclusiv Barclays, Pfizer şi St. James's Place, au cucerit inimile investitorilor cu reveniri atrăgătoare de trei cifre care s-au volatilizat rapid, provocând pierderi semnificative pentru unii dintre ei (tabelul 2).

Laidler adaugă: "Poate fi tentant să renunţi atunci când lucrurile nu merg bine cu o anumită investiţie, dar dacă datele fundamentale ale companiei rămân puternice, este mai bine să eviţi o vânzare pripită pe care ai putea să o regreţi mai târziu. Uitaţi-vă doar la transformarea din ultimul an a unor acţiuni mari din domeniul tehnologiei, cum ar fi Meta şi Amazon, ambele părând a fi în scădere majoră la sfârşitul anului 2022."

Sfaturile lui Ben Laidler pentru o relaţie de succes cu portofoliul dumneavoastră:

Puneţi-vă în mişcare - I-aţi văzut pe alţii din jurul dumneavoastră făcând acest lucru, dar nu aţi încercat niciodată... Investiţiile pot fi intimidante şi începutul poate părea cea mai grea parte. Cu toate acestea, echipat cu cunoştinţele potrivite, oricine o poate face şi, având în vedere că randamentele se compun în timp, cu cât începeţi mai devreme, cu atât mai bine.

Implicaţi-vă pe termen lung - Vechea zicală "este timpul pe piaţă, nu sincronizarea pieţei" este mai adevărată ca niciodată. Ca în orice relaţie, vor exista suişuri şi coborâşuri, dar istoria arată că loialitatea dă roade.

Rămâneţi cu picioarele pe pământ - Poate fi uşor să vă lăsaţi dus de val şi să vă treziţi cu o acţiune care se află în centrul atenţiei. Cu toate acestea, la fel ca în cazul unei relaţii, numai după ce te gândeşti bine şi ajungi la concluzia că nu va funcţiona, atunci şi numai atunci, este bine să renunţi.

Trebuie să ştii ce cauţi - Atât în dragoste, cât şi în investiţii, este important să ştii ce îţi doreşti. Indiferent de tipul de personalitate în care vă încadraţi, stabiliţi-vă de la început obiectivele de investiţii, astfel încât să puteţi alege un portofoliu care să vă ajute să vă atingeţi obiectivele.

Nu judecaţi o carte după copertă - Frumuseţea este doar de suprafaţă, aşa că, înainte de a judeca o companie, asiguraţi-vă că vă documentaţi cu privire la performanţele sale istorice, angajamentele şi valorile sale. Cunoaşterea înseamnă putere atunci când vine vorba de investiţii, aşa că, înainte de a cumpăra o acţiune nouă şi strălucitoare, asiguraţi-vă că v-aţi documentat.

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb