ETORO: Conflictul internaţional devine cel mai mare risc pentru investitorii individuali din ţară

G.D.
Piaţa de Capital / 12 aprilie

Conflictul internaţional devine cel mai mare risc pentru investitorii individuali din ţară

Conflictele internaţionale au urcat pe primul loc pe lista de riscuri a investitorilor individuali, depăşind inflaţia, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat un şoc pe pieţele financiare globale, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, ultimului sondaj Retail Investor Beat al reţelei sociale de investiţii eToro arată că 57% dintre investitorii individuali din ţara noastră văd în conflictul internaţional cel mai mare risc extern pentru investiţiile lor, în creştere de la 24% în trimestrul patru din 2021.

Aproape jumatate (48%) dintre investitori rămân îngrijoraţi de impactul inflaţiei asupra investiţiilor, urmat de starea economiei globale (47%), a economiei româneşti (34%) şi de creşterea ratelor dobânzilor (19%).

Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, comentează: "Evenimentele tragice din Ucraina reprezintă o triplă lovitură pentru investitori, o combinaţie toxică între incertitudinea accentuată de pe piaţă, inflaţia ridicată din cauza creşterii preţurilor la mărfuri şi o creştere economică mai mică din cauza problemelor cauzate de sancţiuni."

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii intervievaţi (55%) s-au repoziţionat în funcţie de aceste riscuri, 42% intenţionează să investească în mod constant aceeaşi sumă de bani în următoarele 12 luni, iar 36% intenţionează să investească mai puţin. Cu toate acestea, deşi o creştere a volatilităţii este un mediu dificil de navigat pentru orice investitor, majoritatea respondenţilor rămân încrezători în portofoliile lor (79%), subliniază sursa citată.

"Istoria arată că adesea geopolitica nu are un impact de lungă durată asupra pieţelor globale. Fundamentele rămân solide, profiturile companiilor fiind în creştere, economiile redeschizându-se după pandemie, evaluările bursiere ale companiilor fiind acum mai ieftine, iar pieţele se aşteaptă acum pe deplin ca băncile centrale să majoreze semnificativ ratele dobânzilor", adaugă Laidler.

"Cei mai toleranţi la risc, printre care se numără mulţi investitori mai tineri, care mai au mult timp până la pensionare, ar trebui să îşi amintească principiul de investiţii "fii lacom când alţii sunt temători", ceea ce înseamnă că investitorii pot beneficia adesea de o abordare împotriva curentului în perioade de criză."

La nivel global, capacitatea investitorilor individuali de a privi înainte şi dincolo de volatilitatea pe termen scurt se vede prin angajamentul lor faţă de temele de investiţii pe termen lung pe care le au în vedere. 38% dintre aceştia văd oportunităţi în tehnologia curată (vs. 37% în ultimul trimestru), transformarea digitală (32%, în scădere de la 33%), criptomonedele şi plăţile digitale (26%, în creştere de la 22%), robotica şi automatizarea (25%, în creştere de la 24%) şi îmbătrânirea populaţiei (24%, în creştere de la 23%). Temele de investiţii pe termen lung preferate de investitorii români sunt transformarea digitală (46%), urmată de criptomonede şi plăţi digitale (42%), tehnologii curate (37%) şi robotică şi automatizare (37%).

Callie Cox, analist de investiţii eToro US, comentează: "Când pieţele sunt volatile şi lumea trece printr-o criză umanitară atât de teribilă, poate că merită să facem un pas înapoi şi să ne gândim la ce este emoţional şi ce este fundamental. Dacă mai faceţi încă un pas înapoi, veţi vedea că societatea este rezilientă. Pieţele au demonstrat de nenumărate ori capacitatea lor de a-şi reveni.

Lipsa repoziţionării în rândul portofoliilor DIY sugerează că unii investitori cu aversiune la risc încep să ia în considerare strategia de a investi o sumă fixă în mod regulat pe pieţe pentru a ajuta la atenuarea volatilităţii ridicate şi a se asigura că nu ratează o eventuală redresare."

Tensiunile geopolitice în creştere i-au determinat pe unii investitori de retail să favorizeze pieţele interne în detrimentul investiţiilor în străinătate şi să se consoleze cu activele cu care sunt mai familiarizaţi. La nivel global, 51% (35% în România) dintre respondenţi investesc în prezent în acţiuni locale, faţă de 28% (31% în România) în acţiuni internaţionale. Întrebaţi care este cel mai important motiv pentru care preferă acţiunile locale, 45% dintre respondenţi (48% în România) au spus că înţeleg mai bine pieţele naţionale, 21% (16% în România) considerând că pieţele externe sunt prea riscante din cauza instabilităţii politice şi a fluctuaţiilor valutare.

"Având în vedere că riscurile investiţionale şi economice sunt considerate ridicate, unii caută să îşi diversifice şi mai mult portofoliile. În cazul celor 28% dintre respondenţii la nivel global care investesc în prezent în acţiuni internaţionale, aceştia văd această alocare ca pe o modalitate de a mări diversificarea portofoliului (35%) şi de a obţine expunere la diferite sectoare, cum ar fi cel tehnologic american (12%)", concluzionează Laidler, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro