eToro: Românii plătesc cel mai puţin pentru mâncarea tradiţională de Crăciun

F.D.
Miscellanea / 7 decembrie 2023

eToro: Românii plătesc cel mai puţin pentru mâncarea tradiţională de Crăciun

Românii vor plăti cel mai puţin pentru mâncarea tradiţională de Crăciun în acest an, în timp ce familiile din Franţa vor avea cea mai scumpă cină de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro în 12 ţări, de pe trei continente.

eToro a analizat preţurile din supermarketurile locale ale preparatelor tradiţionale de Crăciun şi a constatat că o masă de Crăciun tipic românească, cu sarmale, mămăligă şi garnituri tradiţionale, cum ar fi smântână şi ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puţin de 18 euro. În acelaşi timp, o masă tipic franţuzească cu curcan umplut, alături de ficat, castane şi ouă va costa 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, iar 5 kg de curcan costă peste 65 de euro.

În timp ce familiile franceze vor avea cea mai scumpă cină de Crăciun, potrivit studiului eToro, alte câteva ţări au înregistrat creşteri semnificative ale preţurilor faţă de anul trecut. O cină de Crăciun tipic daneză, cu friptură de porc la cuptor, servită cu cartofi, ceapă şi varză roşie, este cu 25% mai scumpă în 2023 faţă de anul trecut, în timp ce o masă festivă clasică spaniolă, cu curcan şi garnituri, a crescut cu 24%, până la 75,30 euro.

Ingredientele din coşul de cumpărături de Crăciun care au înregistrat cea mai mare inflaţie a preţurilor de anul trecut includ carnea de porc în Danemarca (+46%), uleiul de măsline în Spania (+30%) şi carnea de pui în Australia (+40%). În România, preţurile cărnii de porc şi de vită au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an. Însă alte ingrediente tipice şi-au văzut preţurile reduse, cum ar fi mălaiul (-11%) şi uleiul vegetal (-25%).

Curcanul la cuptor tinde să reprezinte cea mai mare parte din costul mesei de Crăciun pentru ţările care îl consumă. Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, costurile cărnii de curcan în Europa s-au stabilizat în 2023, în timp ce în SUA, costul a scăzut de fapt faţă de preţurile din 2022, contribuind la reducerea cu 9% a costului cinei de Crăciun pentru o familie americană de patru persoane.

Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale la eToro, a declarat: "Poate că inflaţia se îndreaptă în direcţia corectă în întreaga lume, dar familiile vor simţi în continuare presiunea în acest an, cina de Crăciun fiind mai scumpă decât anul trecut în aproape toate ţările pe care le-am analizat. Gospodăriile daneze, în special, vor cheltui mult mai mult în acest an pentru masa festivă, având în vedere că preţul cărnii de porc a crescut cu 48% de la an la an."

Cu puţin peste România, gospodăriile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre ţările incluse în studiu - un curcan la cuptor tipic cu garnituri obişnuite va costa 24,80 euro pentru o familie de patru persoane.

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă pentru eToro, a declarat: "Ceea ce ne arată datele privind preţurile este că multe dintre presiunile inflaţioniste sunt locale, cu diferenţe mari de costuri între ţări, unele dintre ele limitrofe. Românii vor vedea preţuri mai mari la carne, dar mai mici la alte ingrediente pentru masa de Crăciun, costul rămânând aproape la fel ca anul trecut. "

Inflaţia preţurilor la alimente a crescut vertiginos la nivel global în acest an, ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE fiind de 9,1%, cea din România de 8,7%, în timp ce în Marea Britanie este de 10,1%, iar cea din SUA este mult mai mică, de 3,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb