EUGEN TOMAC:"Respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi arată că PSD şi PNL vor să baronizeze România"

S.B.
Politică / 22 iunie

"Respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi arată că PSD şi PNL vor să baronizeze România"

Partidul Mişcarea Populară calificî drept "ruşinoasă şi anti-democratică" decizia majorităţii parlamentare PSD - PNL - UDMR de a respinge în Camera Deputaţilor un proiect legislativ pentru revenirea la formula de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, informează news.ro.

"Această decizie trădează faptul că avem de-a face cu o Putere politică anti-reformistă şi retrogradă care încurajează baronizarea administraţiilor locale şi se opune unei concurenţe politice reale, descurajând pluralismul de opinie", consideră PMP.

"Este o sfidare la adresa românilor respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest vot este dovada clară că PSD şi PNL vor să ţină subdezvoltate comunităţile locale pe care le administrează de 30 de ani. Actuala majoritate parlamentară crede că Romania este a baronilor locali. În fapt, asistăm la întoarcerea ţării în urmă cu 20 de ani când ni se propovăduia liniştea pentru a acoperi fărădelegile Puterii, atât în plan central, cât şi în plan local. Respingerea proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi ne arată că socialiştii şi pseudoliberalii actuali văd România ca pe o pradă pe care să o împartă după bunul lor plac", a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

PMP reaminteşte faptul că partidul a strâns semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi că acesta este un deziderat al majorităţii românilor, argumentând că reintroducerea acestui sistem de vot ar genera o mai bună prezenţă la vot şi ar oferi legitimitate mai mare pentru primari.

"S-ar evita situaţia în care un primar este ales cu doar 10% - 12% din voturile celor înscrişi în registrul electoral. În plus, în felul acesta, nu s-ar invalida voturile celor care au opţiuni politice nuanţate. Se diminuează posibilitatea aplicării strategiei de a candida a mai multor persoane menite doar să "fure" din voturile unuia dintre candidaţi, aşa numiţii "iepuri", care într-o competiţie electorală strânsă pot reduce din voturile candidatului cu şanse, de dreapta sau de stânga", susţine PMP, adăugând că s-ar crea şi premisele unei reînnoiri a clasei politice de la nivel local, pentru că oferă mai multe şanse celor care candidează împotriva baronilor locali aflaţi în funcţie, care se folosesc, de multe ori, de o reţea ocultă de acumulare a voturilor.

"După ce, în 2020, PMP a susţinut decizia Guvernului liberal de angajare a răspunderii asupra unui proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, constatăm astăzi o degradare morală şi democratică a PNL, care a ajuns un simplu breloc pe care îl învârt pe degete PeSeDiştii. Au votat împotriva acestui proiect de lege alături de PSD şi UDMR, care, prin vot, au doborât Guvernul care îşi asumase răspunderea. Din păcate, liberalii au vacantat zona de centru-dreapta a politicii româneşti şi au ajuns în situaţia de a se îngrămădi din nou cu PSD pe zona de stânga anti-democratică. PMP rămâne astfel singurul partid veritabil de dreapta din România după ce PNL a capitulat în faţa PSD", a subliniat europarlamentarul Eugen Tomac.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect depus în 2015, care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu - i sparge nicio rachetă tip ZELENSCHI.

    1. Alegerea primarilor int-un singur tur e la presiunea UDMR.La populatia unei localitati cu un procent de 25-30 etnici maghiari,primarul va fi UDMR-ist.Maghiarii voteaza toti pentru aceiasi persoana iar romanii impart voturile la 5-10 candidati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro