Euro - în cel mai important declin al ultimei luni, din cauza Greciei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Curs de 1,40 dolari/euro la finele lui martie, potrivit estimărilor

Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat faţă de dolar la finele săptămânii trecute, sub influenţa negativă a situaţiei financiare a Greciei, ţară care luptă cu un deficit bugetar de 12,7% din PIB şi care a generat temeri cu privire la o posibilă intrare în faliment.

Euro a coborât cu 0,8% vineri, pe piaţa americană, încheind ziua cu un curs de 1,4387 dolari, faţă de 1,4499 dolari joi. Pe parcursul ultimei zile a săptămânii trecute, euro a înregistrat chiar un declin de 1,1% - cel mai important de după 17 decembrie.

În opinia analiştilor, euro va scădea la 1,40 dolari la finele trimestrului curent.

De menţionat că, săptămâna trecută, euro a pierdut 2,2% faţă de moneda japoneză (yen), după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că deficitul bugetar al Greciei riscă să afecteze moneda unică europeană, care, în opinia sa, trece printr-o perioadă foarte dificilă.

Juncker: "Grecia nu intră în faliment şi nu abandonează euro"

Grecia nu va intra în faliment din cauza datoriilor, susţine Jean-Claude Juncker, liderul grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup). În plus, potrivit afirmaţiilor sale, Grecia nu va abandona moneda europeană.

Oficialul Eurogrupului a precizat vineri: "Două lucruri nu se vor întâmpla: Grecia nu va intra în faliment, însă va fi nevoită să facă eforturi enorme.

Totodată, ipoteza ieşirii din zona euro nu există. Este o absurditate". Juncker a mai subliniat că părăsirea zonei euro ar cauza probleme extrem de mari Greciei.

La finele săptămânii trecute, Grecia a prezentat Comisiei Europene un plan de buget pe trei ani, care include măsuri de reducere a deficitului cu peste 10 miliarde de euro (14,4 miliarde de dolari) în 2010.

Juncker a afirmat: "Propunerile guvernului elen pentru anul curent reprezintă un pas într-o direcţie bună, însă mai sunt necesare reduceri adiţionale".

Astăzi, la Bruxelles, va avea loc o reuniune a miniştrilor de finanţe din regiunea euro, care vor analiza situaţia Greciei. Jean-Claude Juncker spune că, în cadrul acestei reuniuni, autorităţile elene vor fi avertizate că trebuie să meargă mai departe cu un plan credibil de reconsolidare a finanţelor publice.

Liderul Eurogrupului a subliniat: "Grecia nu trebuie să se bazeze pe aliaţii săi europeni, în vederea salvării. Ar fi greşit ca această ţară să-şi imagineze că alte state i-ar putea rezolva problemele".

Autorităţile elene au precizat, însă, că nu necesită ajutorul vreunei ţări şi că vor lua măsurile ce se impun pentru depăşirea acestei probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro