Euro, tras în jos de speculaţiile privind taxarea depozitelor la BCE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2014

Euro, tras în jos de speculaţiile privind taxarea depozitelor la BCE

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, pentru a doua zi la rând, raportat la dolar, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea taxa instituţiile de credit pentru depozitarea rezervelor de lichidităţi.

Benoit Coeure, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat, citat de Reuters, că instituţia pe care o reprezintă ia în calcul "foarte serios" impunerea unei dobânzi negative la depozite. Acesta a menţionat că eventuala dobândă nu va fi prea mare.

Afirmaţiile lui Benoit Coeure vin după ce alt membru al consiliului guvernatorilor BCE, Erkki Liikanen, a afirmat că o astfel de politică (n.r. - a taxării depozitelor) reprezintă unul dintre instrumentele pe care banca centrală le-ar putea utiliza dacă perspectivele inflaţiei se înrăutăţesc sau volatilitatea de pe pieţele monetare "se propagă pe termen lung".

Euro s-a depreciat cu 0,4% ieri, la ora 11.01, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3587 dolari. Marţi, înainte să scadă, moneda unică europeană a urcat până la 1,3683 dolari, cel mai ridicat curs din 29 ianuarie.

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia dolarului faţă de zece valute majore, a fost aproape nemodificat, atingând un nivel de 1.024,07 puncte.

"Euro a pierdut ceva teren", afirmă, citat de Bloomberg, Alex Edwards, manager de operaţiuni corporate la societatea de brokeraj "UKForex". Alex Edwards subliniază: "Încă există ameninţări de deflaţie şi aşteptăm să vedem mai multe comentarii de genul celor făcute recent de oficialii BCE, până la reuniunea de politică monetară de luna viitoare. Există o şansă reală ca BCE să ducă dobânzile în teritoriu negativ".

La rândul său, Manuel Oliveri, strateg valutar la "Credit Agricole Corporate & Investment Bank" din Londra, spune: "Afirmaţii precum cea a lui Coeure dau un semnal clar că sunt luate în calcul noi măsuri de politică monetară, dat fiind că se înăspresc condiţiile de pe piaţă (...) Aşteptăm ca trendul euro să fie unul descendent în următoarele săptămâni".

Euro s-a depreciat cu 0,9% anul acesta, faţă de dolar, evoluţia monedei unice europene fiind cea mai proastă după cea a dolarului canadian, în rândul celor zece valute ale ţărilor dezvoltate monitorizate de Bloomberg Correlation-Weighted Indexes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro