Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza la 500 de milioane de euro

T.B.
Companii / 23 mai

Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza la 500 de milioane de euro

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) şi Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Investiţionale (ICSID) din Washington DC, se arată într-un comunicat al Eurohold, remis redacţiei. Suma în litigiu depăşeşte 500 de milioane de euro, conform sursei. Litigiul a fost anunţat miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia, potrivit sursei.

Eurohold şi EIG au declanşat procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligaţiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiţii dintre Bulgaria şi România, inclusiv obligaţia sa de a acorda un tratament corect şi echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa asigurărilor din România, investind cca. 280 de milioane de euro, arată datele comunicatului.

Eurohold şi EIG caută dreptate şi despăgubiri pentru multiplele acţiuni ilegale ale autorităţilor române care au prejudiciat afacerile EIG în România şi au distrus complet compania Euroins România, afectând întreaga piaţă de asigurări din România, cu efecte negative semnificative pentru asiguraţi şi persoanele beneficiare ale asigurărilor, informează sursa.

Pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras în mod nejustificat licenţa Euroins România. După cum a mai anunţat Eurohold anterior, decizia autorităţii de reglementare a fost arbitrară şi discriminatorie, fiind în practică o expropriere ilegală a Euroins România printr-o încălcare flagrantă a dreptului UE şi internaţional. Decizia ilegală a ASF a provocat falimentul asigurătorului român în iunie 2023, distrugând operaţiunile companiei, anterior lider în sectorul asigurărilor locale, transmite compania.

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold şi EIG au trimis Guvernului României o Notificare de Litigiu, în care au solicitat soluţionarea pe cale amiabilă a litigiului legat de cazul Euroins România, fără a aduce atingere dreptului grupului de a introduce o procedură de arbitraj. Guvernul României nu a folosit această opţiune, menţionează sursa.

Conform datelor din comunicat, "Aşa cum am informat deja toate părţile interesate, ne vom proteja investiţiile prin toate mijloacele legale. Statul român a decis să nu se intereseze de problemele pe care le-am ridicat noi. Mai mult, nici nu a încercat să discute subiectul acesta cu noi. În plus, autorităţile române au neglijat în totalitate propunerile noastre constructive de soluţionare a litigiului şi de a economisi daunele şi costurile impuse de ASF cetăţenilor romani prin revocarea ilegală a licenţei Euroins România. Ca atare, următorul pas logic este să mergem mai departe cu procedura de arbitraj", a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold şi EIG sunt consiliate în procedurile de arbitraj de către firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons, precum şi de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari şi mai importante firme de avocatură din Bulgaria.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. vor beste de investitii 280 mil euro de parca a facut pomana cu romania… a incasat peste 1-2 miliarde euro… a muls economia romaneasca …

  sa lase obrazul mai subtire… 

  s c c r e t 

  1. euro”inshii”… au muls compania de capital si au bagat capitalul pe alte rute in betoanele din ro si nu numai…

   sa nu se planga singuri de mila… ca au directionat capital creditand alte companii umbrela sau chiar infuzand capital direct… 

   s c c r e t

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb