DIGI Comunications

EUROSTAT:Inflaţia în zona euro s-a menţinut stabilă în februarie

S.B.
Macroeconomie / 02 martie

Inflaţia în zona euro s-a menţinut stabilă în februarie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 0,9% în februarie, stabilă comparativ cu ianuarie, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), informează Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în ianuarie, ajungând la 0,9%. A fost prima creştere din ultimele şase luni şi cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an.

Revenirea în teritoriul pozitiv a inflaţiei în luna ianuarie, după mai multe luni în care zona euro a avut o inflaţie negativă, aduce acest indicator mai aproape de ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

Menţinerea ratei inflaţiei în februarie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,4% (faţă de 1,5% în ianuarie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 1,2% (comparativ cu o creştere de 1,4% în ianuarie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere cu 1,7% (faţă de un declin de 4,2% în ianuarie).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1,2% în februarie, de la 1,4% în ianuarie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 1,1% în februarie, de la 1,4% în ianuarie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.

În ianuarie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut semnificativ, de la 0,3% până la 1,2%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi la finele anului trecut, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro