EVALUARE NAŢIONALĂ 2021Elevii claselor a VIII-a susţin proba scrisă la Limba şi literatura română

G.U.
Miscellanea / 22 iunie

Elevii claselor a VIII-a susţin proba scrisă la Limba şi literatura română

Evaluarea Naţională 2021 începe astăzi, 22 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română şi marchează o dublă premieră în învăţământul din România: elevii care susţin examenul sunt prima generaţie care a făcut clasa pregătitoare, iar testul are subiecte formulate după modelul testelor PISA, informează Digi24.

Examenul se va desfăşura în 3.850 de centre de examen şi vor fi 94 de centre de corectare.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Câţi elevi participă la Evaluarea Naţională 2021

Peste 130.000 de elevi, mai exact 131.177 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul Bucureşti, sunt înscrişi pentru susţinerea examenului de Evaluare Naţională, conform situaţiei centralizate de către Ministerul Educaţiei.

Este o generaţie totalizând aproape 150.000 de elevi, mai mică decât cele precedente, pentru că este prima generaţie de la care s-au făcut modificări în sistemul de învăţământ şi s-a introdus clasa pregătitoare.

Raportat la numărul total al generaţiei, rezultă că aproape 16.500 de elevi nu s-au înscris pentru a da Evaluarea Naţională. În cea mai mare parte, este vorba despre elevi corijenţi, care nu şi-au putut încheia situaţia şcolară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus luni seara la Digi24 că are emoţii şi se teme că vor mai lipsi şi dintre elevii care s-au înscris deja la Evaluarea Naţională. Ministrul educaţiei dă vina pentru această situaţie pe şcoala online.

Evaluare Naţională 2021. Care sunt noutăţile celui de-al doilea examen organizat în pandemie

Într-adevăr, este al doilea an când examenul de capacitate este organizat în pandemie şi vine după ce în cea mai mare parte a anului şcolar 2020-2021, elevii au învăţat online. De altfel, structura anului şcolar a fost uşor modificată odată cu vacanţa de Paşti, tocmai pentru a le da posibilitatea elevilor din clasele terminale să facă ore remediale şi să recupereze din materie, potrivit Digi24.

Tot din cauza pandemiei şi a şcolii online, ca şi anul trecut, programa pentru examene a fost simplificată.

Emoţiile sunt însă cu atât mai mari cu cât structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2021 se schimbă, iar elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerinţe concepute după modelul testelor PISA. Au avut o primă ocazie să vadă despre ce este vorba cu ocazia simulării Evaluării Naţionale, care a avut loc la sfârşitul lunii martie şi despre care ministrul educaţiei spune că a avut rezultate surprinzător de bune.

În plus, elevii au avut posibilitatea de a se pregăti rezolvând testele de antrenament, adică nişte modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele au fost structurate exact după modelul acestora, cu aceeaşi bibliografie şi cu baremul de notare aferent.

Evaluare Naţională 2021. Ce reguli sanitare trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

- toate persoanele vor purta mască în incinta centrului de examen;

- nu se măsoară temperatura;

- accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;

- în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;

- se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;

- parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;

- la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;

- intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

- fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.

- colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate.

- este interzis schimbul de obiecte personale.

- centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală.

Evaluare Naţională 2021. Obiecte interzise în sala de examen

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Candidaţilor li se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţelele sociale, pentru comunicare cu alţi candidaţi, asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Evaluare Naţională 2021. Când începe examenul

Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul orar 8:00 - 8:30.

Depozitarea bagajelor se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute.

Probele, care sunt monitorizate audio-video, încep la ora 9:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.

În intervalul 9:00 - 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.

Evaluare Naţională 2021. Cum se corectează un răspuns greşit pe foaia de examen la proba de limba şi literatura română

La probele scrise ale Evaluării Naţionale 2021, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor, conform Digi24.

Pentru proba de Limba şi literatura română de marţi, 22 iunie 2021, elevii trebuie să ştie că:

- un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat correct;

- un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat correct;

- sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;

- în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază.

Evaluare Naţională 2021. Când se afişează rezultatele

Joi, 24 iunie, Evaluarea Naţională continuă cu proba la matematică, iar în 25 iunie este programată proba scrisă la limba maternă (acolo unde este cazul).

Primele rezultate ale Evaluării Naţionale 2021 vor fi afişate în data de 29 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în data de 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Evaluare Naţională. Cum se face media pentru admiterea la liceu

Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Pentru a intra la liceu, media de admitere trebuie să fie cel puţin 5.00.

Absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială. Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Etapa specială a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 - 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie). Primele rezultate ale etapei speciale sunt aşteptate în 9 iulie, iar după contestaţii, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Repartizarea elevilor la liceu se face computerizat, pe baza mediei de admitere, dar şi a opţiunilor personale.

Completarea fişelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc în 24 iulie.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se aşteaptă ca rezultatele Evaluării Naţionale 2021 să fie mai bune decât cele de anul trecut. Calculele arată că în jur de 90.000 dintre absolvenţii claselor a VIII-a din 2021 vor merge la liceu. Locuri vor fi suficiente, dă asigurări ministrul educaţiei. Nu diferă prea mult faţă de 2020, când promoţia a fost cu peste 30.000 de elevi mai mare, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5428
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7455
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.4279

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro