Executivul a aprobat acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic

V.G.
Politică / 4 ianuarie

Executivul a aprobat acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Executivul a aprobat hotărârea de Guvern privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia, transmite News.ro.

Actul normativ aprobat astăzi prevede o procedură mai operativă de constatare şi de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic culturilor agricole/silvice/animalelor domestice şi autovehiculelor, precum şi o modalitate mai riguroasă de stabilire a răspunderii civile.

"Prin hotărârea de Guvern aprobată astăzi reglementăm, cât mai echitabil, drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, de animale domestice şi autovehicule în legătură cu pagubele pe care animalele din speciile de faună de interes cinegetic le produc, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la justa valoare", a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Hotărârea Guvernului prevede o modalitate de plată directă a despăgubirilor de către gestionarii faunei cinegetice, pentru pagubele produse de vânat culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, atunci când aceştia nu-şi îndeplinesc obligaţiile pentru prevenirea pagubelor şi de către stat, prin structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrală care răspunde de vânătoare şi cele ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului (în prezent, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), în condiţiile prevăzute de Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţiile în care gestionarul şi-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa, după caz şi a efectuat 3 acţiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solicitarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului în curs, cu excepţia pachetelor de agromediu, despăgubirile pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică cuprinse în anexa nr. 1 se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

"În cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, acest act normativ prevede ca în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, MMAP aprobă, prin ordin de ministru, modalitatea de acordare a despăgubirilor. Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, dar şi veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului, daune morale, precum şi sume compensatorii pentru familia decedatului, reprezentînd echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, până la vârsta pensionării", a subliniat ministrul Mediului.

Potrivit prevederilor art. 13 alin. (2) lit. b şi alin. (5) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, despăgubirile pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică cuprinse în anexa nr. 1, în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă şi pentru pagubele şi/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 2, se suportă de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

Pentru menţinerea echilibrului ecologic şi pentru prevenirea pagubelor pe care exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic le pot produce culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, gestionarii faunei cinegetice şi proprietarii de animale domestice trebuie să îndeplinească o serie de obligaţii şi condiţii, prevăzute în anexele nr. 3 şi 4 la actul normativ adoptat.

Totodată, hotărârea de Guvern aprobată joi de către Executiv prevede o procedură de constatare şi stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru cazul atacurilor din speciile cuprinse în anexele anterior menţionate, soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice, mai arată sursa menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9640
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6302
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1284
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7480
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.1652

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro