Executivul a aprobat un proiect de lege privind protecţia sistemelor informatice ale instituţiilor publice

V.G.
Politică / 14 septembrie 2022

Executivul a aprobat un proiect de lege privind protecţia sistemelor informatice ale instituţiilor publice

Guvernul a adoptat, astăzi, un proiect de lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, informează News.ro.

Actul normativ stabileşte cadrul juridic şi instituţional necesar în vederea interzicerii în România a achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus, cu provenienţă din Federaţia Rusă.

În cazul în care există deja astfel de servicii deja achiziţionate şi/sau instalate, acestea vor fi deconectate şi/sau dezinstalate, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, arată Guvernul.

Măsura a fost luată în contextul în care specialiştii avertizează că prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti.

Tendinţa tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este de a emite recomandări sau acte normative care impun propriilor instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele care provin direct sau indirect din Federaţia Rusă, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic, mai indică sursa citată.

Măsura este una temporară, în acord cu regulile prevăzute de art. 53 din Constituţie, şi produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro