EXISTĂ SPERANŢĂ PENTRU UE?Ursula, o Viorica cu expunere europeană mai lungă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 februarie 2021

Ilustraţie realizată de MAKE

Ilustraţie realizată de MAKE

Călin Rechea

Prin asumarea rolului de coordonator al programului european de vaccinare anti-Covid, Comisia Europeană, dar şi principalele centre naţionale de putere, au dorit să arate tuturor ce înseamnă unitatea şi eficienţa în lupta pentru binele comun.

Şi au demonstrat cu vârf şi îndesat, sub conducerea înţeleaptă a Ursulei von der Leyen. Recomandată în special de "vocea şi talentul său", doctorul în medicină von der Leyen a fost ministru polivalent în toate guvernele conduse de Angela Merkel. Cel mai lung mandat al său, între 2013 şi 2019, a fost în fruntea Ministerului Apărării, după mandate în fruntea Ministerului Familiei şi apoi al Muncii.

Gurile rele spun că a fost "impusă" la Comisia Europeană, cu toată opoziţia partenerilor social-democraţi din coaliţia guvernamentală, tocmai pentru a se opri distrugerea completă a armatei.

"Principala calificare a doamnei Ursula von der Leyen pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene a fost aşteptarea că va face ceea ce îi vor spune Merkel şi Macron. După performanţa din ultimele săptămâni, liderii poate că ar fi dorit să caute alte calităţi", a scris Daniel Stelter, unul dintre cei mai influenţi economişti din Germania, pe contul său de Twitter.

Vocea sa are o deosebită greutate în mediul de afaceri din cea mai mare economie a zonei euro, iar Stelter a analizat implicaţiile grave ale încercărilor CE de a interzice exporturile de vaccin într-un articol din revista Manager Magazin (manager-magazin.de).

Afirmaţia lui Stelter are profunde semnificaţii pentru noi şi autorităţile statului român: Ursula von der Leyen este doar o Viorica Dăncilă cu expunere europeană mai largă şi tot complet depăşită de postul pe care îl ocupă.

Totodată, declaraţia expertului german reprezintă şi un avertisment referitor la pervertirea completă a criteriilor pe baza cărora sunt puşi pe listele electorale sau numiţi în funcţii politicienii din state europene importante.

Decizia Comisiei Europene de a restricţiona exporturile de vaccin, prin încălcarea gravă a prevederilor din Acordul Brexit şi fără informarea unui stat membru direct implicat, Irlanda, a fost catalogată drept nesăbuită şi într-o analiză de la European Council on Foreign Relations (ECFR). Aici se arată că "reglementările stabilesc un precedent periculos referitor la restricţiile comerciale impuse vaccinurilor şi subminează credibilitatea UE ca susţinător al comerţului liber".

"UE şi guvernul federal al Germaniei au eşuat pe toate planurile în aprovizionarea cu vaccin", scrie Daniel Stelter, iar "ameninţările Bruxelles-ului (n.a. la adresa companiei AstraZeneca) reprezintă declinul UE pe scena globală".

Cuvinte grele, obscene, însă preluate cu deosebit satisfacţie de o anumită parte a presei britanice din tabloidele germane, au fost aruncate într-o şedinţă recentă a guvernului german, unde vice-cancelarul Olaf Scholz a atacat-o fără menajamente pe Ursula von der Leyen pentru dezastrul generat de strategia de vaccinare. Articolele din presa germană nu spun nimic despre cereri oficiale ale demisiei preşedintelui Comisiei Europene.

Parafrazând sloganul filmului "Alien", revista The Economist scrie că "în UE nu te aude nimeni când strigi". Într-un articol despre evitarea asumării responsabilităţii pentru acest fiasco al vaccinării, publicaţia britanică scrie că "există căi limitate de exprimare a nemulţumirilor faţă de managementul UE", iar în aceste condiţii "plângerile referitoare la programul de vaccinare au fost trecute cu vederea".

"În loc să prezinte scuze alegătorilor, UE le aminteşte că lucrurile puteau fi mult mai rele", mai subliniază The Economist.

Da, aceasta a fost atitudinea preşedintelui Comisiei Europene, care apoi a încercat să arunce vina, în mod public, asupra unui vice-preşedinte al Comisiei. Ce spune această încercare murdară de disculpare despre caracterul "doamnei" Ursula von der Leyen?

Şi ce mai caută respectiva "doamnă" în fruntea Comisiei Europene? Mai este acolo doar pentru că a fost "negociată" de Angela Merkel, cu preţul introducerii unor noi tensiuni între oficialii europeni şi întârzierea formării noului executiv european?

Pe de altă parte, de când trebuie să prezinte scuze o organizaţie văzută de liderii săi drept "primul imperiu neimperial din istorie"?

"Comisia a încercat să profite de pandemie pentru a-şi creşte puterile, însă a ratat oribil această operaţiune", scrie Ambrose Evans-Pritchard în The Telegraph, care mai întreabă, retoric probabil, ce înseamnă acest lucru pentru încrederea în administrarea eficientă a Fondului de Redresare de 750 de miliarde de euro.

Într-adevăr, cum poate Comisia Europeană, nu doar în forma sa actuală sub conducerea doamnei von der Leyen, să spere că poate începe şi permanentiza un proces larg de reforme structurale?

Pentru că dacă nu vrei să laşi pieţele să funcţioneze şi vrei să aplici reforme structurale de la nivel central, de sus în jos, atunci trebuie să fii pregătit ca programul să devină permanent, deoarece aceasta este natura evoluţiei unui sistem economic şi social complex.

Evans-Pritchard mai scrie că "erorile din procesul de achiziţionare a vaccinului nu au fost accidentale", ci sunt "intrinseci ideologiei instituţiei".

Oare de cât timp mai este nevoie pentru ca toţi europenii să realizeze că singurul scop al aparatului birocratic de la Bruxelles este autoconservarea, iar adevărata capacitate de a rezolva problemele Europei să devină evidentă chiar şi pentru cei mai înflăcăraţi susţinători ai "unităţii" europene?

Întârzierile care se acumulează în cadrul campaniei de vaccinare ar putea să-şi facă simţite efectele economice chiar în perioada alegerilor generale din Germania, din septembrie 2021.

Odată cu părăsirea scenei politice de către Angela Merkel, poziţia doamnei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene poate deveni foarte rapid "nesustenabilă", mai ales că industria "ţapului ispăşitor" nu duce niciodată lipsă de comenzi.

În articolul său din Manager Magazin, Daniel Stelter mai subliniază că "panica se extinde la Bruxelles şi Berlin", iar decizia de a interzice exporturile de vaccin are implicaţii deosebit de grave.

"Mediul de afaceri ştie acum că oricine are o capacitate de producţie în UE se confruntă cu riscul unei interdicţii a exportului", iar "fiecare companie trebuie să evalueze dacă este acceptabil riscul de a produce în UE pentru piaţa globală". Stelter consideră că riscul nu este acceptabil.

Iar asta nu este tot. Economistul german mai susţine că "distrugerea încrederii în UE ca locaţie pentru afaceri se încadrează în tendinţa deja existentă de supra-reglementare şi control planificat al economiei".

În condiţiile în care "distanţa dintre dorinţă şi realitate devine tot mai mare", UE se depărtează tot mai mult de obiectivul stabilit la Lisabona în 2000, acela de a deveni "cea mai competitivă economie din lume", iar Stelter avertizează că "UE este lăsată în urmă de SUA şi China în toate sectoarele viitorului".

Se pare că este prea târziu pentru inventarea unui "vaccin" care să oprească declinul accelerat al Uniunii Europene.

"Principala calificare a doamnei Ursula von der Leyen pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene a fost aşteptarea că va face ceea ce îi vor spune Merkel şi Macron".

Daniel Stelter

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. cu virusul nu știm cum stăm dar cu plasticul stăm bine-n Mare de s-a făcut o insulă cât Franța și crește zilnic?

  "În UE nu te aude nimeni când strigi" se poate întreba de ce Parisul e inundat, Australia cu foc în pădure și nu se oprește tăierea de lemn în Carpați? 

  Vaccinarea a făcut = între națiuni pentru o secundă după care a revenit inegalitatea între un vânzător de benzină în România și Viena de cca 1000 Euro cu costul de benzină mai mic în Viena la aceeași firmă?

  Oarecum paradoxal conducatorii slabi ies in prin plan tocmai atunci cand e nevoie de un lider puternic. Actualul sistem pluripartidic e puternic viciat si a devenit incapabil sa promoveze oameni cu adevarat valorosi in functi cheie.

  Ursul e pusă și susținută de Oculta Mondială in funcție, adică guvernul mondial din umbra, deci are o oarecare autonome și autoritate fata de Merkel, Macron și restul, chiarvdaca aceștia servesc și ei aceeași cauză.

  Faptul că UE s-a împotmolit cu vaccinul contrazice semnalul de solidaritate europeană, toată vrăjeală care ne-a fost băgată pe gat, dar nu afectează în niciun fel poziția sau autoritatea Ursulei, care e de neclintit, precum Lagarde, tocmai pentru că are o misiune mult mai complexa acolo și anume - realizarea unui regim de tip maoist-stalinist in Europa. 

  Deci, nu trebuie bătut câmpii, planul se află in derulare iar vaccinarea merge mai departe.

  Masurile hitleriste ar trebui sa ne preocupe, nu ce face Ursula care e bine mersi. 

  1. Deci, nu trebuie bătut câmpii? Foarte mobilizator! Ia mai spune-ne o data, ce trebuie sa ne preocupe? Maoismul-stalinismul-hitlerism-ul? Nu Ursula? Ea e bine mersi? Zau, incultule?

   Cine sunt Ocultii Mondiali? Securistii maoisti? Iudeii hitleristi? Masonii stalinisti? Guvernul mondial? Fiara? Bravo, mai! Hai noroc, mai dai o tzuica?! Hâc!

  Hai dle ,există diferențe:

  Ursula" von der " Leyen 

  Veorica "de " Videle

  că în rest vă dau dreptate... 

  Cine a luat metoda de a ”tacea atunci cand se striga” si a merge mai departe,presedintele nostru dela presedintele UE sau invers?

  Nu va lasati amagiti. Ursula e trimisa FIAREI in Europa.. N-are treaba cu nimeni.. are un Plan de pus in aplicare, atat.. nu va lasati prostiti de presa.

  1. Cristian tu ai dreptate,dar într-o societate bolnavă, cel ce spune adevărul are parte de ură. De aceea și răspunsurile suficiente și artagoase de mai sus. Oculta își vede de treaba de multa vreme prin alții mai vechi decit Ursula(nenorociții de Barosso, golanul bătrân de Jean Claude Juncker, Mario Draghi - care nu întâmplător este premierul nou al Italiei, etc).Oculta de-aia e oculta, ca să nu fie știuta de toată lumea și acționează prin interpuși corupți și șantajabili.

   Aia cu raspunsurile suficiente si artagoase la revarsarea de intelepciune din raspunsurile lui Cristian e un sofism. Pot scrie imbecilitati oricat de mari, iar daca ma ia lumea la rost inseamna ca eu spun adevarul, problema e cu ailalti... Pe acelasi considerent, cu cat scriu prostii mai mari, cu atat sunt mai aproape de adevarul absolut.

   Cat despre oculta care de-aia-i oculta, cum adica n-o stie lumea??? Pai doar Cristian ne avertizeaza in aceasta privinta pe forumul asta de cateva zeci de ori pe zi si asta de cel putin un an de zile. 

   ... si economia este un fenomen ocult (ascuns, nevazut) pentru multi oameni ... probabil ca si psihologia intra aceasi categorie de fenomene ... desigur, in fisa postului de lider european probabil nu exista cerinte in ceea ce priveste asemenea fenomene "oculte" ... dar ma gandesc ca inca nu ne regasim in criza de consilieri ... dealtfel nu avem de a face decat cu o monopolizare neinspirata a puterii ... si asta ar putea sugerea, psihologic vorbind, alte interese ascunse ... de multe ori insa, acestea sunt in legatura cu autoconservarea, dupa cum sugereaza si articolul ... si asta ar fi slabiciunea birocratiilor ultracentralizate ... efortul de vaccinare este in legatura cu ridicarea restrictiilor - politic vorbind ... in acest context doamna ursula ar putea fi acuzata inclusiv de rebeliune impotriva "fiarei" ...

   Multumim Cristian, bine ca ne repeti! Nu pricepuseram ultima data, a 342-a oara cand ai spus aceeasi prostie. Mama ta stie ca spui unul si acelasi lucru, sau crede ca ganguresti?

  despre aceasta ursula , chiar nemtii au spus ca a fost cea mai slaba ministresa din guvernul lor . oamenii cu adevarat capabili sint mai greu de controlat .

  ...

  domle, ursula si borel sunt ilustrarea perfecta de capete de carton controlate de merkel si macron si ne mai miram de brexit?! ziceati cu gramezile pe aicea ca trump e idiot, dar stai ca biden starneste amuzamentul chinezilor si rusilor, ii este greu sa fie coerent si pe faza, nici pe aia din iran, israel si arabia saudita nu i-a lamurit ce are in propriul cap. poate nimic. dar mureati pe aici de grija lui trump si brexit, sau de grija lui dancila, cand aveti faliti ca ursula, borel, biden, orban, iohannis asa cum moare prostul de grija altuia.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro