Expert în dezvoltare durabilă, o nouă funcţie publică în ţara noastră

G.D.
Miscellanea / 27 mai

Expert în dezvoltare durabilă, o nouă funcţie publică în ţara noastră

A fost publicată în Monitorul Oficial al României legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 138/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, conform unui comunicat emis redacţiei. Prin modificările aduse, este introdus un nou articol care permite autorităţilor din administraţia publică centrală şi locală cu atribuţii specifice privind dezvoltarea durabilă să stabilească funcţii publice de execuţie expert în dezvoltare durabilă.

Potrivit sursei citate, demersurile au fost iniţiate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, coordonat de consilierul de stat Laszlo Borbely

"România este prima ţară din Uniunea Europeană care are un standard ocupaţional de expert în dezvoltare durabilă. În acest moment sunt înscrişi la astfel de cursuri post-universitare, desfăşurate de Academia de Studii Economice din Bucureşti, 150 de angajaţi din administraţia publică centrală. Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ne dorim să ajungem la cifra de 2000 de experţi formaţi la nivelul întregii ţări. Prin aceste modificări aduse Codului Administrativ, toate instituţiile publice cu atribuţii în domeniu vor avea ocazia să aloce responsabilităţi directe pe dezvoltare durabilă. Cu toate că vorbim de o măsură care se adresează direct administraţiei publice, modificarea vine şi în sprijinul entităţilor din mediul privat şi non-profit, unde interesul pentru dezvoltare durabilă este în creştere, întrucât vor şti cui se adresează pe probleme legate de sustenabilitate. Sunt încrezător că profesionalizarea administraţiei publice pe acest domeniu provocator va fi decisivă pentru implementarea cu succes a Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030", a declarat Laszlo Borbely.

Conform prevederilor legale, stabilirea funcţiei publice de expert în dezvoltare durabilă se poate face prin schimbarea denumirii funcţiilor publice de execuţie care au în atribuţiile postului mai mult de 50% activităţi specifice pentru dezvoltare durabilă aferente implementării de proiecte sau alte activităţi, inclusiv cele din Planul naţional de Redresare şi Rezilienţă. Una dintre condiţii este absolvirea de cursuri/programe postuniversitare. Pentru a avea astfel de experţi, autorităţile publice nu trebuie să înfiinţeze noi posturi, ci au posibilitatea să transforme unele deja existente.

Standardul ocupaţional şi primele cursuri de formare au fost cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, se mai arată în comunicat.

Apanova
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

24 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6905
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8974
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7699
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.6173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro