EXPERT ONU:Franţa, criticată pentru posibilul său rol privind transferul unor jihadişti în Irak

T.T.
Internaţional /

Agnes Callamard (Sursa foto: Twitter)

Agnes Callamard (Sursa foto: Twitter)

Un anchetator al ONU a criticat, ieri, Franţa pentru posibilul său rol în transferul a şapte suspecţi jihadişti din Siria în Irak, dar Parisul a respins preocupările ei drept speculaţii, relatează Reuters.

Investigatorul ONU pentru execuţii extrajudiciare, Agnes Callamard, a declarat că şapte cetăţeni francezi au fost arestaţi de forţele kurde şi trimişi în Irak în februarie "în urma unei presupuse cereri a guvernului francez sau cu posibila sa implicare".

După ce ar fi fost torturaţi în Irak, ei îşi aşteaptă acum execuţia pentru acuzaţii de terorism, a precizat Callamard într-un comunicat, cerând Franţei să insiste pentru întoarcerea lor în ţară, unde să fie supuşi unui proces corect.

"Sunt deranjată în mod special de alegaţiile că Franţa ar fi putut să aibă un rol în acest transfer, date fiind riscurile implicate de tortură şi proces incorect, precum şi de probabilitatea de a primi pedeapsa cu moartea", a mai precizat Agnes Callamard.

Franţa, care se opune pedepsei cu moartea, a declarat că investigatorul ONU nu a luat legătura cu autorităţile francez, aşa cum este regula. Alegaţiile "nu se susţin, sunt pure speculaţii şi sunt numai ale ei", a precizat Ministerul de Externe francez.

Ministerul a reiterat poziţia guvernului potrivit căreia cetăţenii care s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI), care a operat în Siria şi Irak, ar trebui să fie judecaţi în apropierea locului în care crimele au fost comise.

"Autorităţile irakiene ştiu că Franţa este împotriva pedepsei cu moartea, oriunde şi în orice circumstanţe, şi a cerut ca sentinţele să nu fie executate", a mai precizat MAE francez.

În total, 11 suspecţi jihadişti francezi au fost condamnaţi la moarte în Irak.

Bagdadul derulează în prezent mii de procese în care sunt judecaţi combatanţi ai SI, printre care şi sute de străini, dintre care mulţi au fost arestaţi când autointitulatul califat s-a prăbuşit.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS