Experţi internaţionali: "Nu vedem nicio justificare pentru a continua amestecul statului în piaţa de energie"

F.D.
Miscellanea / 16 aprilie

Experţi internaţionali: "Nu vedem nicio justificare pentru a continua amestecul statului în piaţa de energie"

Intervenţia statului în stabilirea preţurilor la energie nu mai are nicio justificare, cred trei experţi internaţionali prezenţi la conferinţa "Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionarii cu gaze în etapa post-plafonare a preţului", organizată de Asociaţia Energia Inteligentă. Ei au criticat amestecul în piaţă şi au argumentat că măsura plafonarii este plătită, indirect, de toţi cetăţenii, prin taxe şi scumpiri la raft. Piaţa trebuie lăsată să funcţioneze liber, pentru că ea se autoreglează şi oferă preţuri competitive, au spus specialiştii, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Plafonarea nu e un cadou picat din cer"

"Nu vedem nicio justificare pentru a continua reglementarea pieţei. Acest lucru nu va duce la nimic bun. Sperăm că aceste măsuri vor fi stopate sau suspendate", a spus Doug Wood, Gas Committee Chair, Energy Traders Europe.

"Unii consumatori îşi permiteau să plătească preţuri mari în perioada de criză. Sprijnul ar trebui acordat doar celor vulnerabili. În caz contrar, reglementarea are un efect de bumerang şi aduce taxe mai mari. Este fix ce se întâmplă acum, în România sau în alte ţări. Plafonarea nu e un cadou picat din cer. Noi, plătitorii de taxe, suntem cei care trebuie să plătim.

Amestecul statului distorsionează piaţa. În loc să-i dai voie să funcţioneze liber, te trezeşti cu un mozaic uriaş de probleme. Economistul Friedrich Hayek spunea că e un non sens absolut să te gândeşti că o persoană din Guvern poate şti tot ce se întâmplă în piaţă. Piaţa - da. Piaţa răspunde natural în faţa provocărilor care apar", a explicat Aura Săbăduş, senior expert în cadrul companiei de consultanţă ICIS Londra.

"Avem potenţial mare, dar politici proaste"

Uniunea Europeană a fost "prolifică" în privinţa reglementărilor, dar majoritatea ţărilor au renunţat deja la plafonare sau la alte măsuri. Nu şi România. Schema actuală expiră în martie 2025, dar statul a decis să instituie o perioadă de tranziţie de un an, în care piaţa nu va fi complet liberalizată.

"Reglementările îi sperie pe investitori. Cine normal la cap ar investi într-o ţară care taxează companiile cu 98%? Cei care încă rezistă sunt eroi. Este infam! (n.a. statul taxează cu 98% marja oricărui trader care revinde energia electrică pe piaţa internă). România are un potenţial enorm, dar este în top, din păcate, în privinţa reglementărilor. Are resurse importante, dar politici proaste. Piaţa nu este lăsată să funcţioneze", a punctat Aura Săbăduş.

"Nu poţi opri piaţa, dacă vrei să fii competitiv. Trebuie să ne întrebăm câte companii vor putea supravieţui. Ştiu multe firme care s-au chinuit în Romania din cauza acestor măsuri. Vedem companii care pleacă", a spus Levente Lukacs, Senior Expert Key Account, Central European Gas Hub AG.

"În mintea lor, piaţă liberă înseamnă manipulare"

Întrebată de ce statul nu are încredere în piaţa liberă, Aura Săbăduş a explicat că politicienii nu înţeleg cum funcţionează aceasta. "În mintea lor, piaţă liberă înseamnă manipulare. Şi îi fac pe oameni dependenţi de ei. Am văzut astfel de lucruri şi în alte ţări din regiune. Este dezgustător! Economia centralizată este încă întipărită în mintea politicienilor, dar România nu mai este o ţară săracă. Statul trebuie să-i ajute doar pe consumatorii vulnerabili."

Ce sfaturi au cei trei experţi pentru autorităţile din România:

-Respectaţi reglementările europene.

-Piaţa trebuie să fie liberă.

-Pregătiţi dereglementarea pieţei acum, când preţurile sunt jos.

-Reduceţi taxele şi creaţi condiţii pentru a atrage cât mai mulţi investitori.

-Angajaţi oameni în companii de stat după merit, nu după afilierea politică.

-Companiile de stat trebuie să fie funcţionale. Asiguraţi-vă că respectă regulile din piaţă, nu ordinele politice.

-Creşteţi producţia de electricitate şi gaze. Proiectul Neptun Deep este esenţial. În 2022, România ar fi putut avea o sursă în plus de aprovizionare, iar consumatorii n-ar fi avut de suferit. Din cauza intervenţiei constante a Guvernului, am fost privaţi de aceasta pretioasă resursă, chiar în momentul în care am avut cea mai mare nevoie.

-Informaţi-i corect pe oameni. Acum nimeni nu le explică oamenilor ce se întâmplă şi cum să procedeze. Media are un rol esenţial aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb