EY: Piaţa de M&A din România a crescut cu peste 23% anul trecut, la 3,65 miliarde dolari

Ioana Dogaru
Companii / 28 martie 2016

Piaţa de M&A din România a înregistrat o creştere consistentă anul trecut, de peste 23%, în ciuda numărului mai redus de tranzacţii, valoarea totală a acestora fiind estimată la 3,65 miliarde dolari, potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young.

"Anul 2015 a continuat efervescenţa anului precedent. Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri şi a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedetă, din perspectiva valorii tranzacţiilor în 2015, atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne aşteptăm să fie în continuare activ alături de sectoare precum IT, producţie, energie sau servicii", a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Majoritatea tranzacţiilor au fost făcute de investitori străini, peste 60% fiind efectuate de investitori care şi-au marcat în acest fel intrarea pe piaţă sau companii multinaţionale care şi-au consolidat poziţia în România.

La nivel regional, Slovacia este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit să atragă o pondere mai mare de companii străine.

Cei mai importanţi investitori străini au provenit anul trecut din SUA(10%), urmaţi de cei din Irlanda şi Marea Britanie (cu câte 8%), spre deosebire de anul anterior când piaţa era dominată de Germania şi Austria.

"Date fiind previziunile macroeconomice, precum şi evoluţia de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiţii, ne aşteptăm ca tranzacţiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluţiilor strategice alese de anumiţi jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziţia prin achiziţii", a mai spus Florin Vasilică.

Din cele 123 de tranzacţii derulate anul trecut, 39% au fost făcute publice, faţă de 36% în 2014. De asemenea, valoarea medie a tranzacţiilor sub 100 milioane dolari s-a menţinut constantă, la 21 mil dolari, se arată într-un comunicat E&Y.

Cele mai atractive sectoare au fost IT-ul şi sectorul energetic şi minier, acestea înregistrând şi cele mai multe tranzacţii (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacţii) şi sectoarele de servicii şi sănătate (câte 11 tranzacţii în fiecare).

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb