FABC va acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii dacă nu va realiza normele Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în termenul legal

S.B.
Miscellanea / 5 iunie

FABC va acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii dacă nu va realiza normele Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în termenul legal

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunţă că va acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii, dacă nu va realiza normele metodologice de aplicare a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, la expirarea termenului legal de 180 de zile, informează news.ro.

"Agonia pacienţilor cu cancer prelungită de orgoliile ministrului Rafila", a transmis Federaţia.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat, în perioada 1-4 iunie, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema "Ziua Supravieţuitorilor de Cancer".

"Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care, domnul ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia.Concluzia este una clară - orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea", a transmis, duminică, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Organizaţia a precizat că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile, în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă.

"FABC nu va mai permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienţilor cu cancer din România! Ne-am săturat să pierdem 20.000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CEDO", au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2022, legea pentru aprobarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului.

Atunci, şeful statului afirma că "sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic".

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afimat, în aprilie 2023, că sunt necesare câteva modificări în cadrul Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, iar săptămâna trecută a precizat că Planul a fost complet restructurat pentru că foarte multe din lucrurile prevăzute acolo nu erau aplicabile şi atunci au apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei.

El a arătat că noul Plan are şapte obiective generale, specifice, pentru că în planul vechi, măsurile propuse nu aveau legătură cu obiectivele şi atunci făceau o normă care nu ducea la atingerea obiectivului.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6717
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1335
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7103
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.7148

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb