FAIR:Abuzurile conducerii Televiziunii Române - în atenţia Comisiei Europene

T.T.
Companii / 1 martie 2019

Doina Gradea (Sursa foto: Twitter)

Doina Gradea (Sursa foto: Twitter)

Respectarea drepturilor şi asigurarea condiţiilor normale de muncă ale lucrătorilor din domeniul audiovizual au fost doua din subiectele discutate astăzi, în cadrul Comitetului de Dialog Social pentru sectorul audiovizual din cadrul Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al FAIR remis, astăzi, Redacţiei noastre.

Membrii delegaţiei române, Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele executiv, susţinuţi de directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Renate Schroeder şi de reprezentanţii UNI MEI Media, Entertainment & Arts, au prezentat problemele cu care se confruntă angajaţii din sectorul cultură şi mass-media, în special problemele legate de nefuncţionarea dialogului social în Societatea Română de Televiziune (SRTV).

În acest sens, a fost prezentată rezoluţia Consiliului Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind, prin care organizaţia solicită Parlamentului României, demiterea de urgenţă a preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea. (vezi aici Rezoluţia), din următoarele motive:

"1. Numele TVR a fost impllicat, în ultima vreme, în numeroase scandaluri publice. Avem în vedere jignirea şi insultarea angajaţilor de către preşedintele -director general Doina Gradea, dar nu putem omite nici scandalul Starea Naţiei din primăvara anului trecut, cum nu putem ignora nici desele acuzaţii de cenzură.

2. De curând Parlamentul a decis înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului Cerbul de Aur, dar şi a concursului naţional Eurovision, ambele având ca fundament lipsa de transparenţă în angajarea cheltuielilor şi suspiciuni rezonabile privind nereguli în cheltuirea banilor publici, nereguli pe care le-au semnalat nu doar colegii din SRTV, membrii CA, ci şi alte voci publice credibile.

3. Considerăm injust şi deosebit de periculos faptul că, nu doar prestigiul, ci şi buna funcţionare a instituţiei sunt afectate, în continuare, de stilul de management al actualei şefe a SRTv, căreia membrii noştri afiliaţi îi reproşează nu doar atitudinea discreţionară şi abuzivă, ci şi încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din SRTv, a Codului Muncii şi a Legii nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea în muncă.

4. Conducerea SRTV refuză, cu obstinaţie, aplicarea HG nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, în aceeaşi măsură în care refuză a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

5. Considerăm extrem de important ca bunul mers al investiţiilor, finanţate de Guvern, atât de necesare pentru retehnologizarea unei instituţii de importanţă strategică pentru România, să nu fie perturbat de o asemenea manieră de lucru la vârful televiziunii. De aceea trebuie oprită cheltuirea iresponsabilă a banilor publici din TVR, fără acordul şi avizul Consiliului de Administraţie numit şi validat de votul plenului Parlamentului. Trebuie să precizăm că sumele angajate, destinatarii şi condiţiile contractuale nu sunt nici măcar aduse la cunoştinţă membrilor CA.

6. Într-un climat atât de vulnerabil în care, în pragul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, când dezinformarea şi manipularea sunt considerate riscuri reale chiar de către Uniunea Europeană, este imperios necesar să eliminăm arbitrariul din managementul TVR, fără să lipsim televiziunea publică, pentru o perioadă incertă, de o conducere funcţională şi legitimă.", arată comunicatul.

Delegaţii FAIR-MediaSind au prezentat membrilor prezenţi o solicitare oficială prin care cer sprijinul membrilor Comisiei de Dialog Social din cadrul Comisiei Europene în soluţionarea conflictului din SRTV, cea mai mare instituţie de presă a statului român.

Au fost sesizate, în legătură cu abuzurile comise împotriva salariaţilor SRTV şi organizaţiile la care FAIR-MediaSind este afiliată: Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI Media, Entertainment end Arts, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a Actorilor. Un apel de susţinere similar a fost adresat şi conducerii European Broadcasting Union -EBU din care face parte şi SRTV, se mai notează în sursa citată.

Liderii Federaţiei Europene a Jurnaliştilor MediaSind, ai UNI MEI, reprezentanţii EBU, Federaţiei FAIR-MediaSind şi ai organizaţiilor de media din România şi UE vor participa, în perioada 4-5 martie, la Bucureşti, la o dezbatere finanţată de Comisia Europeană, având ca titlu "Modernizarea instituţiilor de media prin inovare şi dialog". Cu acest prilej va fi discutată şi situaţia explozivă din Televiziunea Română.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro