FAIR-MediaSind şi CJI lansează GlobaLeaks, prima platformă a avertizorilor publici din cultură şi mass-media

G.U.
Comunicate de presă / 5 octombrie 2020

FAIR-MediaSind şi CJI lansează GlobaLeaks, prima platformă a avertizorilor publici din cultură şi mass-media

FAIR-MediaSind, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), anunţă lansarea primei platforme open source dedicată avertizărilor de integritate din cultură şi mass-media, conform unui comunicat de presă.

Software-ul este furnizat de Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights şi este promovat în România în cadrul proiectului european Expanding Anonymous Tipping (EAT) de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Naţional din Cultură FAIR, apreciază că "Situaţia dificilă a dialogului social din România, înrăutăţită de actuala pandemie, ne obligă să găsim noi mijloace de a apăra mai eficient drepturile membrilor noştri din cultură şi mass-media. Această platformă este un nou instrument foarte util pe care îl punem la dispoziţia membrilor noştri pentru a putea să identificăm şi să soluţionăm problemele din sector fără a ne expune membrii avertizori".

Cristi Godinac, preşedintele executiv al FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, susţine că platformă lansată azi cu sprijinul CJI va da posibilitatea angajaţilor şi freelancerilor din cultură şi mass-media să semnaleze, sub protecţia anonimatului, mult mai multe nereguli din instituţiile unde lucrează. Cererile vor fi preluate de avocaţii specializaţi ai federaţiei şi vor fi soluţionate în timp util. "În urmă cu câteva luni am depus la Parlament, în numele colegilor din TVR, o avertizare în interes public. Angajatorul a adoptat abuziv un cod care permite concedierea, dacă un angajat îşi critică angajatorul sau are opinii divergente cu acesta. Dacă vin îmbrăcaţi inadecvat sau dacă îşi dau în judecată angajatorul, colegii noştri pot fi concediaţi deoarece se consideră abatere disciplinară gravă. În acest context, anonimatul angajaţilor este esenţial. Avem nevoie ca abuzurile să fie semnalate. De acolo înainte, noi şi avocaţii noştri ştim pe ce făgaş să mergem. GlobaLeaks ne uşurează munca", spune Godinac.

"Ultimele luni ne-au arătat cât de important este să ai avertizori care se simt în siguranţă atunci când raportează nereguli. Într-o societate ca a noastră, în care avertizorii sunt văzuţi ca < < trădători > > sau în care sunt ameninţaţi cu dosare penale dacă vorbesc cu presa, de exemplu, o altfel de platformă poate să le asigure anonimatul, dacă ei îşi doresc asta", spune Cristina Lupu, director executiv CJI.

Directiva UE privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii 1937/23 octombrie 2019 aduce noi obligaţii privind protecţia avertizorilor de integritate[1], în special crearea unui canal protejat pentru raportarea internă, atât pentru instituţiile din sectorul public, pentru entităţile deţinute sau controlate de acestea, cât şi pentru companiile din sectorul privat, notează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb