Fantasmele conspiraţiei şi irealitatea de zi cu zi

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 mai 2020

Cristian Pîrvulescu

A fost suficient ca Donald Trump să sugere că ar trebui manifestat împotriva confinării ca susţinătorii săi să se mobilizeze. A doua zi, pe 18 aprilie, sute de persoane manifestau împotriva închiderii statului New Hampshire în faţa Parlamentului din Concord. Dar manifestaţiile nu au diminuat impactul epidemiei de SarsCoV-2 în SUA. La o lună după aceea lucrurile nu s-au îmbunătăţit. Manifestaţiile au continuat, dar nu starea economică, invocată vehement, ci orientarea ideologică le-a alimentat. La originea acestor mitinguri se află o minoritate de extremă dreapta - celebra alt-right - care ştie cum să se facă ascultată! După SUA acest gen de manifestaţii s-au extins în întreaga lume şi au ajuns, după o lună şi în Bucureşti. Trebuiau să existe imitatori şi pe la noi! Căci Nae Caţavencu - acest prototip al politicianului român demagog - este etern! Iar demagogii de astăzi reiau aproape ad litteram celebra scenă din actul al treilea din O scrisoare pierdută : "Această stare de lucruri este intolerabilă! (aprobări în grup. Cu tărie.) Până când să n-avem şi noi faliţii noştri? Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi (îngraşă vorbele.)... Numai noi să n-avem faliţii noştri!". Şi i-am avut! Nu mulţi, dar destui pentru a face o ştire într-un sfârşit de săptămână în care românii se obişnuiau cu noua stare de alertă.

Cei care mai întâi în SUA, apoi în alte state, inclusiv la Bucureşti, au protestat împotriva "tiraniei guvernului", a deciziilor "liberticide" sau pentru "libertatea de a se îmbolnăvi" nu sunt nici micii comercianţi furioşi, nici lucrătorii aduşi în şomaj de criza economică provocată de epidemie, ci mişcări şi miliţii provenite dinspre aşa zisa dreaptă radicală. Chiar şi atunci când, precum în Germania la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentaţi ai mişcărilor radicale de stânga manifestau pentru a nu lăsa extremei drepte apanajul de a apăra libertăţile, tot despre acelaşi fenomen este vorba. De fapt, aşa cum demonstrat James Gregor, afirmaţiile radicalilor contemporani care se consideră urmaşi ai marxiştilor, aşa cum erau mai an vestele galbene în Franţa, cum este o parte a Mişcării Cinci Stele în Italia, ca să nu vorbim de Die Linke din Germania, sunt contrazise de realitatea mobilizărilor în masă tipice fascismului paradigmatic al lui Benito Mussolini. În fond, aceste mişcări se înscriu în curentul mai larg al orientărilor totalitare contemporane susţinute de regimuri autoritare precum cel din Rusia lui Vladimir Putin.

Temele preferate ale noii extremei drepte americane - contra guvernelor, ştiinţei sau mass-media - sunt omniprezente în toate aceste demonstraţii. Majoritatea acestor protestatari sunt extremişti care fac parte din mişcărilor naţionaliste. Iar aşa zişi stângişti care li se alătură nu fac decât să reproducă o parte a derivei fasciste a stângii europene de după primul război mondial. De la începutul izbucnirii epidemiei era evident că extremiştii vor încerca să beneficieze de această criză. Cum două luni nici opoziţia parlamentară, nici cea extraparlamentară nu au avut acces la mass-media, reacţia lor vine ca o compensare a unei lungi perioade de aparentă tăcere în a răspândi teoriile conspiraţiei şi ura lor faţă de "celălalt" pe reţele sociale.

Iar aceste mişcări au fost şi sunt susţinute de campaniile subversive şi eficace duse pe reţele sociale de grupuri a căror legătură - directă sau indirectă - cu Rusia sau China sunt cunoscute de mută vreme. De la chip-ul lui Bill Gates la laboratoarele care au fabricat virusul, de la interesul corporaţiilor farmaceutice de a-şi creşte puterea până la deconspirarea politicienilor care vor să preia controlul total al puterii, nimic nu a fost precupeţit din arsenalul conspiraţional pentru da un sens incertitudinii generale. Nu deschiderea economiei, ci confiscarea frustrării publice, a fost şi este obiectivul acestor mişcări. Iar ca lucrurile să fie clare, la Sofia sau la Bucureşti organizatorii manifestaţiilor nu numai că erau cunoscuţi ca anti-europeni şi anti-atlantişti sau fundamentalişti religioşi, dar şi ca susţinători ai căii ruseşti. Aici, în Est legăturile dintre alt-right şi putinism sunt aproape transparente.

Opinia Cititorului ( 18 )

 1. .. în topul cauzelor percepute de români se află lupta pentru supremația globală dintre China, Rusia și SUA, conform răspunsurilor oferite de 18,1% dintre respondenți. Dacă 14,1% dintre români consideră că pandemia COVID-19 este cauzată de cicluri naturale, ecosistemice, de propagare a bolilor, la polul opus 12,5% cred că virusul a fost creat în laboratoare de cercetare virusologică, medicală și chimio-farmaceutică.

  Un procent destul de important, de 12,6%, afirmă că la originea virusului se află fundația miliardarului american Bill Gates, care a anunțat, de altfel, că lucrează intens la un vaccin împotriva acestui virus. Totodată, 7,6% pun crearea și răspândirea acestui virus pe seama dezvoltării tehnologiilor militare chimice și biologice, în timp ce 7,2% cred că la origine se află tehnologiile 5G. 

  Totuși, întrebați fiind ce cred despre noul coronavirus, doi din zece respondenți sunt de părere că a fost creat artificial în laborator. Cei mai mulți, respectiv 46,2%, consideră că face parte din familia Coronavirusurilor deja cunoscute, în timp ce 33,5% spun că este un virus respirator necunoscut până acum. 

  Preşedintele SUA, Donald Trump, îi laudă pe guvernatorii statelor americane care decid să relaxeze restricţiile antiepidemice. Liderul de la Casa Albă pledează pentru reluarea rapidă a activităţilor economice.

  1. Is the current Covid 19 issue exaggerated?

   Unfortunately, it isn’t. The media is definitely promoting fear and panic. But it is all real. I have treated 100s of critically ill COVID patients so far. I have lost dozens in their 30s and 40s, and a few in their 20s. We ran out of ventilators and had to come up with very creative solutions. We nearly ran out of sedation for those on the vent. If anything, the situation is underestimated. There are thousands, even hundreds of thousands of unaccounted for deaths (died at home, not tested). When all is said and done, by mortality, I anticipate it to be the 3rd worst global pandemic of all time. But that is only because we didn’t have vents or antibiotics for the 1918 flu or the bubonic plague. It is by far the most aggressive, most damaging bug I have ever seen. It affects the body in ways we can’t even figure out. It might be spun and it might be politicized, but it is definitely not exaggerated. 

   try Romanian language (if you care and if you have common sense)

   BYE 

   ... tot thread-ul din care preopinentul a extras acel pasaj pe quora-dot-com. Autoarea este o anume Sarah Mann, care se recomanda acolo ca "former Critical Care Physician".

   ... tot thread-ul din care preopinentul a extras acel pasaj pe quora-dot-com. Autoarea este o anume Sarah Mann, care se recomanda acolo ca "former Critical Care Physician".

   Trump e bun asa ,doar pentru deschiderea discutiei ,finalul inevitabil este ,fireste , ca vinovatii sunt Rusia si China ! CLISEU !!!

  Stimabile,

  Orice actiune nationalista, ortodoxa este considerata putinista. 

  Cel mai bine pentru voi ar fi sa ne scriem in frunte...da suntem putinisti...ca asa poate va dam satisfactie si veti cauta sa ne etichetati diferit. 

  1. Dictatura la Moscova,pana cand? Putin a facut greseala vietii lui atunci cand a invadat Ucraina! Aceasta tactica pe care a ales-o este una gresita si va aduce pierderi economice mari pe termen mediu,mult mai mari decat "castigul" pe care crede ca l-a obtinut prin invadarea Ucrainei! Putin ar trebui sa inceapa democratizarea Rusiei si sa construiasca o relatie de buna vecinatate cu Europa! Asa vom castiga cu totii!

  Globalismul e o forma de crima organizata mondiala care incearca impunerea dictaturii globale pe toata planeta. Nu are legatura cu virusul decat faptul ca exploateaza politic fricile umane de: boala, foame, moarte, create in contextul virusului.

  1. dar nu le iese..iata ce spune fostul director al OMS...Este o șansă reală ca virusul să dispară natural înainte ca orice vaccin să apară pe piață. Se pare că avem mai mult imunitate decât am estimat”

   Bill Gates nu a bagat miliarde de dolari in curul acestui virus ca el sa dispara spontan de pe piata.. Planul e mult mai maretz.. Ai rabdare, sa vezi ce va veni.

  In Romania cand spune cineva ca se moare de foame, ca avem cele mai mari amenzi si incalcari ale drepturilor omului si cel mai ticalos si mai incoerent guvern, vine Pirvulescu si ne spune ca e propaganda Rusiei.

  Globalisti, ati fost demascati. Nimeni nu mai pune botul la ce scrieti.  

  1. Cum poți să spui că ai cele mai mari amenzi sau cel mai prost guvern?Guvern mai prost ca al Veoricai-Vasilica nu exista, așa că nu se confirma spusele tale.

   Probabil cu amenzile ai dreptate, însă nu sunt cele mai mari din lume, sunt foarte mari oricum și cele de circulație nu doar astea din timpul stării de urgență/alertă. 

   Mai sunt destui distrushi care pun botul la aburelile globalistilor.

  Ieri la vama Nadlac, cand s-au calcat in picioare votantii lu Iohannis, rupti de foame, tot propaganda Rusiei era?

  Propaganda Rusiei spune - masca pe figura e un rahat, în condițiile în care virusu are câțiva microni iar găurile din masca sunt mult mai mari. Rezultă protecție lula... Intra 50 de viruși tinandu-se de mana pe o singura gaura de aerisire din masca.

  Judecati singuri, nu va mai luați după tot felul de "specialiști" 

  tov politruk priceput la detoate, ce inseamna "sugere". ??? vad ca te reanvie secu de ori de cate ori are nevoie. Cum e cu Pro Democratia ?

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb