FAPPR: Solicitări legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români în 2024

F.D.
Miscellanea / 16 ianuarie

FAPPR: Solicitări legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români în 2024

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) anunţă că a participat ieri, prin doi reprezentanţi, la discuţiile cu mediul asociativ privind solicitările legate de problemele grave cu care se confruntă fermierii români la acest început de an, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

"Vă asigurăm că am tratat şi tratăm cu maximă seriozitate dialogul instituţional cu MADR si cu dvs. personal, chiar atunci când avem opinii diferite, pe care nu ezităm să ni le susţinem transparent şi cu argumente. De altminteri, considerăm că un dialog în contradictoriu ar trebui să fie constructiv (mai constructiv decât laudele şi aplauzele - obiceiuri ce le consideram aparţinând altor vremuri).

Atragem încă o dată atenţia că suntem conştienţi că nu am obţinut tot ceea ce si-ar fi dorit fermierii, dar apreciem efortul dumneavoastră în direcţia unui schimb de idei şi considerăm ca s-a făcut un pas în găsirea de soluţii concrete" spun reprezentaţii organizaţiei.

FAPPR solicită constituirea sau convocarea (după caz) grupurilor de lucru (inclusiv a celor ad-hoc) cu părţile interesate sau afectate, astfel încât să ne asigure că soluţiile propuse vor fi implementabile şi corect implementate.

"Irigaţii şi gestionarea riscurilor

-In ceea ce priveşte continuarea planului de investiţii în irigaţii-infrastructură principală, vă rugăm să detaliaţi cum se va desfăşura acesta în următorii doi ani.

-Ce măsuri de compensare aveţi în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigaţiilor?

-Vă rugăm să dispuneţi cu celeritate convocarea GL privind gestionarea riscurilor, pentru convenirea mecanismelor de funcţionare şi despagubire a fermierilor afectaţi de calamităţi majore (şi, în general, neasigurabile) precum seceta.

Creditare

-În ceea ce priveşte creditele agricole cu dobândă subvenţionată si garanţii de stat pe care le-aţi anunţat, fie că vorbim despre cele de capital de lucru sau de investiţii, solicităm consultări urgente cu băncile comerciale şi cu fermierii, în grupuri de lucru comune, pentru a ne asigura că nevoile celor din urmă sunt înţelese şi, pe de altă parte, că resursele vor fi accesibile şi fermierilor nebancabili, adică celor care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidităţi.

-Creditul Fermierului şi alte tipuri de ajutoare acordate pe cadrul de ajutor de stat "Ucraina", se cumulează la beneficiari? Dacă da, care va fi, de fapt, suma rămasă efectiv la dispoziţia beneficiarului sub formă de credit pentru capital de lucru, având în vedere că ajutorul de stat, de cel mult 280 000 euro/fermă, va include şi garanţia acordată de stat şi cei 100 de euro/ha pentru culturile din toamnă 2022?

-In acelaşi context, vă solicităm să notificaţi Comisiei Europene schema de ajutor de stat privind despăgubirile la culturile de primavară, tot pe cadrul Ucraina, pentru ca aceasta să fie pregătită în momentul rectificării bugetare.

GAEC 7 şi 8

Când vom şti exact cum se aplică GAEC 7 (rotaţia obligatorie) şi GAEC 8 (procentul mininim de suprafaţă arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că în postarea dvs. de pe FaceBook, referitoare la întâlnirea de la MADR din 15 ian., vorbiţi de diminuarea procentului de sancţiuni, având la bază forţa majoră ?

Taxe şi impozite

-Într-o perioada atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm şi o înăsprire a regimului fiscal, respectiv noile taxe guvernamentale asupra sectorului bancar, energetic, multinaţionale etc., se vor repercuta mai departe pe lanţ. Aveţi în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură?

Logistică port Constanţa şi măsuri de monitorizare

-În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanţa este de cca 36 milioane tone cereale şi oleaginoase. Ucraina si Romania au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriaşă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Care sunt masurile de investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii astfel încât fermierii din România să nu fie privaţi de posibilitatea de a-şi valorifica la momentul optim recolta?

-In privinţa monitorizării fluxurilor, solicităm plasarea de cântare obligatorii, în vamă şi pe traseele prestabilite tranzitului cerealelor.

Înregistrarea contractului de arendă

In practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moştenirile, există cerinţa unor declaraţii notariale de la toţi moştenitorii. Indeplinirea acestei condiţii este foarte complicată, anevoioasă şi nejustificată, deoarece secretarul primăriei ar putea ţine loc de notar pentru astfel de speţe. Cum intenţionează autorităţile să simplifice acesată povară?

După cum am mai subliniat, avem încredere că veţi putea operaţionaliza lista de angajamente semnate ieri, 15 ianuarie 2024 prin mobilizarea expertizei necesare şi vă asigurăm că dorim să contribuim direct, în grupurile de lucru, la acest demers. Între timp, am aprecia, după cum suntem siguri că o vor face şi fermierii rămaşi să protesteze în stradă, clarificările dvs., în cel mai scurt timp posibil, la chestiunile ridicate aici", se arată în documentul FAPPR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb