Fed trage un semnal de alarmă în privinţa economiei SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Fed trage un semnal de alarmă în privinţa economiei SUA

Banca centrală americană a lansat "Operaţiunea Twist" de 400 miliarde dolari

Oficialii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) au indicat, săptămâna aceasta, că vor face mai mult ca să prevină revenirea economiei americane în recesiune, anunţând totodată "Operaţiunea Twist", prin care urmăresc să contribuie la reducerea dobânzilor pe termen lung şi la susţinerea sectorului imobiliar. Măsura este denumită astfel după un program similar din 1961.

Noul plan al Fed însumează 400 de miliarde de dolari şi presupune vânzarea de titluri de Trezorerie pe termen scurt, respectiv folosirea fondurilor astfel obţinute pentru achiziţia de titluri pe termen lung.

Conducerea Fed crede că modificarea ponderii în portofoliu a titlurilor pe termen scurt şi lung poate încuraja refinanţarea ipotecilor şi interesul investitorilor pentru plasamente în active mai riscante. Banca centrală a anunţat şi o măsură de susţinere a pieţei ipotecare, prin reinvestirea datoriilor rezidenţiale ajunse la maturitate în titluri de valoare formate din credite ipotecare, în loc de titluri de Trezorerie.

"Există riscuri semnificative la adresa economiei, printre care tensiunile de pe pieţele financiare globale", au spus oficialii Fed, adăugând că au discutat pe marginea mai multor instrumente de politică monetară menite să susţină redresarea economiei.

Potrivit Fed, inflaţia pare să se fi moderat de la începutul anului curent.

Amintim că, în august, Fed a anunţat că va menţine dobânda în intervalul 0-0,25% cel puţin până la jumătatea anului 2013. În decembrie 2008, Fed a redus dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero.

Economia americană a crescut cu 1% în trimestrul al doilea din 2011, în ritm anual, după un avans de 0,4% în primele trei luni.

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a respins miercuri, în mod neaşteptat, proiectul de cheltuieli publice al guvernului federal după 30 septembrie, aripa conservatoare a Partidului Republican cerând o tăiere mai mare a sumelor alocate de la buget.

Rezultatul a venit în condiţiile în care republicanii dădeau asigurări, înaintea votului, că legea va trece de Cameră. Dar, liderii republicani au declarat că vor găsi o soluţie pentru trecerea proiectului de cheltuieli, astfel încât să nu blocheze activitatea guvernului.

Incidentul de miercuri ar putea afecta din nou încrederea investitorilor şi a populaţiei în liderii de la Washington, după disputele dure din acest an, din Congres, privind deficitul şi plafonul datoriei de stat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie